21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Hakkari ve Van'da panel, yürüyüş ve açıklamalar yapıldı. Açıklama, panel ve yürüyüşlerde, anadilin önemine işaret edilerek, Kürt dilinin halen inkar edildiğine dikkat çekildi. Etkinlikler 21 Şubat günü de devam edecek…

DİYARBAKIR: "HER DİL BİR KİMLİKTİR"

Diyarbakır'da "21 Şubat Dünya Anadil Günü" nedeniyle ortaklaşa düzenecek yürüyüş için çağrı bildirileri dağıtıldı. Yarın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konuk Evi önünden başlayacak olan yürüyüş. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde son bulacak. Kürtçe'nin Zazaki ve Kurmancî lehçesi ile yazılan bildiride bütün bilge insanların, "her dil bir kimliktir" dediğine dikkat çekilerek bu söylemin Kürt halkı için de geçerli olduğunun altı çizildi.

ERGANİ

Ergani'de çok sayıda kurum DTK'nin "Çok dillik" projesi kapsamında Kürt dilinin her alanda kullanılması ve eğitim dili haline getirilmesi için yürüyüş düzenledi. Şelale Park'ında son bulan yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan TZPKurdî aktivisti Mehmet Taşkesen, "21. yüzyılda 40 milyon nüfusu bulunan Kürt halkının tanınmadığını; yok sayıldığını" belirtti.

MARDİN

"21 Şubat Dünya Anadil Günü" nedeniyle Nusaybin KURDÎ-DER Şubesi bir yürüyüş gerçekleştirdi. Erbaneler eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. KURDÎ-DER binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, "Roja zimanê dayikê ya cîhanê pîroz be", "Em mafê perwerdehiya zimanê kurdî dixwazin", "Êm ê bi xweseriya demokratik dibistanên azad ava bikin" pankartlarını açakarak, Mîtanî Kültür Merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Mitani Kültür Merkezinde son bulan yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan KURDÎ-DER üyesi Çiçek Akyol, 21 Şubat Anadil Günü'nün tarihçesini anlatarak, "Her Kürt kendi evini okula çevirmelidir. Kürtler asimilasyonu kırmış ancak daha oto asimilasyonu aşamamıştır" dedi.

Açıklamanın ardından Mitani Kültür Merkezi Apê Musa Konferans Salonu'nda yazar Mamê Elî'nin katıldığı "Dîroka ziman, perwerdehiya ziman û xebatên ziman" adlı panele geçildi. Eğitim Sen Mardin Şubesi "21 Şubat Dünya Anadil Günü" nedeniyle ve anadilde eğitim talebiyle Kızıltepe Belediyesi Ana Çocuk Sağlığı Konferans Salonu'nda etkinlik düzenledi. Etkinliğe Yazar Sabahattin Gültekin, Kürt yazar ve çevirmen Lal Laleş ve Dilaver Zeraq okuyucularıyla buluştu. Etkinlikte konuşan Kürt Yazar Dilaver Zeraq, dilin bir halk için varlık nedeni olduğunu belirterek, dil ve kültür arasındaki ilişkiye değindi. Zeraq, "Dil olmadan varlık olmaz yada olursa eksik olur. Varlık tek başına bir şey değildir" dedi.

HAKKARİ

TZP Kurdî Hakkari Temsilcisi Vasfi Ak, "AKP’nin tüm asimilasyon politikalarına rağmen, devletin tüm inkar ve imha politikaları ve Lozan Antlaşmasını düzeltmesi kararına rağmen Kürt kültürünü, rengiyle, diliyle yaşayacağız, yaşatacağız" diyerek bunun Kürt halkının yaşam anlayışı haline geldiğini söyledi.
YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde TZPKurdî tarafından yürüyüş yapıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan KURDÎ-DER Şube Başkanı Besim Baykal, "Dilimiz baskı altında, çocuklarımız asimile ediliyor, çocuklarımız tutuklanıyor. Üniversitelerde ana dil talebinde bulunan gençlerimiz hakkında soruşturmalar açılıyor, okuldan atılıyor veya tutuklanıyor. 2011 yılı Kürt dili ve Kürt sorunu için final yılı olacaktır" dedi.

SİİRT

Siirt Merkezde yarın 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle TZPKurdi, MKM ve Siirt Eğitim Sen Şubesi öncülüğünde anadil talebiyle kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

VAN

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin bir mesaj yayınlayarak, Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskıların artık son bulmasını istedi. Kaya, her halkın kendi dilini, kültürünü özgürce yaşama, geliştirme ve eğitim görme hakkına sahip olduğunu kaydetti. Yıllarca Kürtlerin dillerinin yok sayıldığını belirten Kaya, 80 yıldır yaşanan inkar ve asimilasyon politikalarının bugün de devam ettiğini ifade etti. Dilin, bir halkın en büyük varlık nedeni olduğunun altını çizen Kaya mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bir dilin kaderi neyse o halkın, kaderi de odur. Çünkü dil toplumsal yaşamın en önemli yansımalarından biridir. 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde Kürtlerin dili, kültürü ve hakları da yok edilme ile yüz yüze bırakıldı” dedi.

Kaya, Türkiye’de bulanan tüm halkların kendi anadillerini öğrenme, eğitim görme, geliştirme ve koruma hakkına sahip olması gerektiğini belirterek, bunların anayasal güvenceye kavuşturulmasını istedi.

ANF