Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde Newroz kutlamalarında Kürtçe şarkı söyledikleri için haklarında dava açılan iki yerel sanatçıya toplam 30 ay hapis cezası verildi. Cezaya tepki gösteren sanatçılar, "18 ay değil, 180 yıl da olsa anadilimde söylemeye devam edeceğiz" dedi.

“ŞARKI SÖYLÜYOR AMA”

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin sanatı ve sanatçılar hakkında şöyle konuşmuştu:

“… Neyiyle veriyor, belki resim yaparak tuvale yansıtıyor. Şiir yazarak şiirine yansıtıyor, günlük makale, fıkra yazarak oralarda bir şeyler yazıp çiziyor. Hızını alamıyor terörle mücadelede görev almış askeri, polisi doğrudan çalışmasına, sanatına konu yaparak demoralize etmeye çalışıyor.”

“Yerine göre sadece şarkı söylüyor ama üç şarkının arasında bir tane de seyirciye bir şeyler söylerken arada bir güzel cümle sarf ediveriyor. Ne alırsan al, ne anlarsan anla. Sanat icra ediliyor sahnede. Ne yapacaksın, sanata karşı değiliz ama işte bunları bir cerrah hassasiyetiyle ayırt etmek durumundayız, bunları hepimiz bilmek durumundayız.“

“DİLİMİZİ Mİ UNUTALIM?”

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde geçtiğimiz yıl düzenlenen Newroz kutlamalarında Kürt şarkı söyledikleri için haklarında dava açılan yerel sanatçılar Ercan Kartal ile Özcan Çalışkan'ın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Örgüt propagandası yapmak" suçlaması ile açılan davanın karar duruşmasında Çalışkan'a 18 ay, Kartal'a da 12 ay olmak üzere toplam 30 ay hapis cezası verildi. Verilen cezaya tepki gösteren Kartal, "Kürtçe şarkı söylediğim için bana 12 ay ceza geldi. Bu haksızlığı kabul etmiyorum. Bizim kendi dilimizdir. Biz bu dille okuyoruz ve okuyacağız da, bu bizim ana dilimizdir'' dedi.

18 ay hapis cezası alan Çalışkan da "Eğer eşitsek, eşit davranalım, bu ceza bize ağır gelir. Biz dilimizi mi unutalım? Bu bizim ana dilimiz. 18 ay değil, 180 yıl da olsa ben bu dilimi unutmam. Anadilimizle söylemeye devam edeceğiz'' dedi.