'Bakur' adlı belgeselin 34. İstanbul Film Festivali'ndaki gösteriminin iptaliyle ilgili yankılar devam ediyor.

Kültür Bakanlığı'nın "Eski yazıyı yeniymiş gibi göstermekle" suçladığı festivalin direktörü Azize Tan, CNN Türk'e yaptığı açıklamada "Cuma günü Kültür Bakanlığı'ndan telefon geldi. Cumartesi günü de kanun maddesini hatırlatan eski yazıyı yeniden mail attılar. Sonra emniyetten görevliler geldi..." diye konuştu.

Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönettiği ‘Bakur’ belgeselinin 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin iptalinin yankıları sürüyor. Kültür Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada “Söz konusu yazı festival yönetimine yeni gönderilmemiş olup, ilgili mevzuatın hükümlerinin hatırlatıldığı 9 Ocak 2014 tarihinde gönderilen genel bir bilgilendirme yazısıdır” denilerek, İKSV’yi eski yazıyı yeniymiş gibi göstermekle suçlamıştı.

Bu gelişmenin ardından CNN Türk’te Mirgün Cabas’ın “Her Şey” programına konuşan festival direktörü Azize Tan ise Kültür Bakanlığı’ndan hem telefon hem de mail geldiğini anlattı.

Azize Tan’ın açıklamaları şöyle:

“Festivalin ilk haftasında, 8 Nisan’da bir yerli belgesel, 11 Nisan günü de 5 tane kısa filmin gösterimi yapıldı. Bu filmlerin de kayıt tescil ya da eser işletme belgesi yoktu. Oralarda bir sorun olmadı. Biz cuma akşamı bir telefon aldık. Cumartesi günü de bakanlıktan bir mail geldi. Telefonda filmlerle ilgili kayıt tescil belgesi olup olmadığı soruldu. Biz de SEK’ten (Sanatsal Etkinlikler Komisyonu) aldığımız izin yazımızı bakanlığa gönderdik. Festivalin içeriğinden festival komitesinin sorumlu olduğu ama festivalin düzenlenmesinde bir sakınca olmadığına dair bir yazı... Cumartesi günü de bir e-maille 2014 yılının ocak ayında sadece bize değil tüm festivallere gönderdikleri ilgili kanun maddesini hatırlatan yazıyı bir kere daha gönderdiler. Bu sırada hem 11 Nisan Cumartesi günü hem 12 Nisan Pazar günü emniyetten görevliler gelip eser işletme ya da kayıt tescil belgesi olmayan bir filmin gösteriminin orada yapılacağının bilgisini aldıklarını ve yapılıp yapılmayacağını denetlemeye geldiklerini söylediler...”