İstanbul Modern, birbirinden ünlü üç kısa film festivalinin “En”lerini Festival O3 kapsamında biraraya getiriyor. Oscar’dan Oberhausen’a filmin kısasını sevenlere

İstanbul Modern Sinema, kısa film dünyasından üç büyük festivali bir günde toplayarak Festival O3 başlıklı bir kısa film seçkisi hazırladı. Festival O3 ’de, 2013’ün en çok konuşulan ödüllü animasyonlarının buluştuğu Ottawa Animasyon Festivali “En İyiler” seçkisi, dünyanın en eski kısa film festivali olan Oberhausen Kısa Film Festivali, İsveç’ten Romanya’ya, belgeselden animasyona, öykülü filmden deneysele uzanan iki programla geçen yılın en iyileri yer alıyor. Üçüncü kısa film seçkisi ise bu yıl Oscar yarışına aday olan kısa filmlerin biraraya geldiği “Oscar’dan Kısalar” başlıklı program. Programda bu yıl 86’ncı Oscar Ödül Töreni’nde En İyi Kısa Film Ödülü’nü alan Danimarkalı yönetmen Anders Walter’ın Helyum adlı filmi de yer alıyor.

OBERHAUSEN DÜNYA TURUNDA

50 yılı aşkın süredir devam eden ve dünyanın en prestijli kısa film etkinliklerinden sayılan Uluslararası Oberhausen Kısa Film Festivali’nin “Dünya Turunda” programı Festival O3 kapsamında izlenebilecek. Roman Polanski ve George Lucas gibi isimlerin ilk filmlerine de evsahipliği yapmış olan festivalin dünya turu bu yıl 19 ülke ve İstanbul’un da aralarında bulunduğu 50 büyük şehriden oluşuyor.

Her yıl 90’ın üzerinde ülkeden yaklaşık 5 bin adayın katıldığı yarışmanın bu yılki Sinema Yazarları Ödülü’nü alan Buffalo Death Mask/Buffalo Ölüm Maskesi adlı filmin de yer aldığı uluslararası yarışma filmlerinden bir seçki bu bölümde izlenebilecek. Geçmişte Doris Dörrie, Harun Farocki, Werner Herzog gibi dünyaca ünlü yönetmenlerin de kısa filmleriyle katıldıkları yarışmanın bu yılki seçkisinde yeni medya sanatçısı Bjørn Melhus’un otel odasında gerçekleşen bir şeytan çıkarma ritüelini konu alan filminin yanısıra kurmacadan animasyona farklı yapımlar da yer alıyor.

OTTAWA’NIN EN İYİLERİ

Ottawa Uluslararası Animasyon Festivali, Kuzey Amerika’nın en büyüğü olma özelliğine sahip. Her yıl eylül ayında Kanada’nın Ottawa kentinde dünyaca ünlü birçok animasyon film yapımcısının katılımıyla gerçekleşen festivalin resmî yarışmasının kazananları ile seyirci favorilerinden oluşan Ottawa’nın En İyileri 2013 Seçkisi İstanbul Modern Sinema’ya konuk oluyor.

OSCAR’DAN KISALAR

2006’dan beri Oscar’a aday olan kısa filmleri sinema salonlarında izleyiciyle buluşturan Oscar Adayı Kısa Filmler programı bu yıl da ABD ve Kanada’nın yanısıra İstanbul Modern Sinema’da izlenebilecek. Seçki, Oscar’a aday Canlı Çekim Kısa filmlere yer veriyor. Filmler arasında bu yıl ödül alan Danimarkalı yönetmen Anders Walter’ın Helyum’u da yer alıyor. Filmde ölmekte olan küçük bir çocuğun hastanenin temizlik görevlisiyle arasında gelişen sıcak ilişki sayesinde yeniden hayata bağlanması anlatılıyor.