Türkiye tarihine baktığımızda evden çıkıp bir daha geri dönemeyenlerin sayısı azımsanmayacak durumda. Özellikle de 1990’lı yılların ortalarında hemen hemen her gün insanlardan kayıp haberi geliyordu. Dönemin kontrgerillaları iş başındaydı. Kanlı katliamların isimleriydi onlar: 90’lı yıllarda Marmara bölgesinin Jitem Komutanı Veli Küçük, adlarını son zamanlarda sıkça duyduğumuz Arif Doğan, Cemal Temizöz…  

Doğu ve Güneydoğu’da olduğu gibi İstanbul’da Marmara bölgesi sorumluları Jitem, insan kaybına burada da devam ediyordu… Evlerinin önünden kaçırılanlar ağır işkence odalarında kaybedildi…

İlk olarak 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde özel gösterimi yapılan ‘Kayıp Özgürlük’ tüm bu süreçleri cesur bir şekilde gözler önüne seriyor.  Umur Hozatlı’nın ilk uzun metrajlı filmi olan Kayıp Özgürlük, 22 Nisanda gösterimde olacak.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Umur Hozatlı’nın üstendiği, yapımcılığını ise Özlem Turan’ın yaptığı filmin başrollerinde Serdar KAVAK, Vedat PERÇİN, Musa YILDIRIM, Öznur KULA, Ömer ŞAHİN, Mehmet ÜNAL, Aysun AKGÜN yer alıyor.

Kayıp Özgürlük filmi; JİTEM kurucularından Binbaşı Cem Ersever, JİTEM itirafçıları Abdülkadir Aygan, Derya Ege, Serhat Ege ve İdris Özer’in anlatımları ile gözaltında kaybedilmek üzereyken kurtulan Ayhan Uzala’nın “Bir Kayıp’ın Ölüm Güncesi” adlı kitabı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Susurluk Raporu’na dayanılarak çekildi.

Filmin öyküsü

1990’lı yılların ortalarında İstanbul’da bir sabah, Deniz Şahin adlı bir genç, silahlı ve sivil kişiler tarafından evinin bulunduğu sokakta kaçırılır. Gencin götürüldüğü yer JİTEM adlı kontrgerilla örgütünün sorgu merkezi, kaçıranlar ise JİTEM timidir. Timin amacı, örgüt üyesi olmakla suçladıkları Deniz Şahin’den örgütün faaliyetlerine ilişkin bilgi almaktır…

Üç hafta boyunca işkence yaptıkları Deniz Şahin’den bilgi alamayan JİTEM şefi Kemal ve ekibi, elde ettikleri yeni bir istihbarat sonucunda, örgütün para kuryesi olarak suçlanan Liceli’yi kaçırırlar. Aynı sorgu üssünde uzun süre yaptıkları işkencelerde Liceli’yi çözemeyen JİTEM ekibi bu kez Liceli’nin 17 yaşındaki kız kardeşi Lili’yi kaçırıp ağabeyine karşı kullanırlar…

KATILDIĞI FESTİVALLER

47. Uluslar arası Antalya Altın Portakal Film festivali Özel Gösterim

Bağdat Komşu Ülkeler Film Festivali Yarışma Bölümü

22. Uluslararası Ankara Film Festivali Yarışma Bölümü

30. Uluslararası İstanbul Film Festivali Yeni Türkiye Sineması

UMUR HOZATLI

1969 yılında Tunceli’de (Dersim) doğdu. İlkokul mezunu. 1992 yılında gazeteciliğe başladı. Özgür Gündem, Özgür Ülke, Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış ve Yeni Gündem gazetelerinde muhabirlik, editörlük ve köşe yazarlığı yaptı.

1993 yılında Kürt meselesiyle ilgili yazdığı bir yazı nedeniyle Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 3 yıl 9 ay hapis ve 400 milyon lira para cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu davada yazarı haklı buldu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tazminat ödemeye mahkum etti.

Hozatlı, 1997'de düzenlenen MKM Film Öyküsü Yarışması'nın Kürtçe dalında yazdığı "Serfiraz" adlı öyküsüyle Jüri Özel Ödülü'ne, aynı yıl açıklanan Helsinki İzleme Komitesi Hellman Hammet Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.

Türkiye, Avrupa ve Irak’ta yayın yapan özel televizyon kanalları için programlar yapan Umur Hozatlı’nın “Kalbimin Her Yanı” adlı bir kitabı bulunuyor.

“Kayıp Özgürlük”, Umur Hozatlı’nın ilk uzun metraj sinema filmi.

DEMOKRAT HABER / GÜLŞEN İŞERİ