Kars’ta bulunan 500 yıllık Beylerbeyi Sarayı yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle yıkıntı haline geldi.

Sadece ayakta kalan duvarları için bile hiçbir girişimde bulunulmayan saray, hemen yarım metre dibine inşa edilen okulla görünmez hale geldi.

Neredeyse her sokak ve caddesinde tarihi bir yapının bulunduğu Kars’ta, kaderine terk edilen yapılar bir bir yok oluyor. Kentin Kaleiçi Mahallesi’nde 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle yıkıntı haline geldi.

İki kattan oluşan ve 1878 yılına kadar Sancak Konağı, 1878-1918 yılları arasında da hükümet konağı olarak kullanılan saray, uzun bir süre boş bırakılmasının ardından ikinci katı tamamen yıkıldı, ilk katından ayakta ise sadece duvarları kaldı.

Geçen süre boyunca hiçbir restore işleminin yapılmadığı sarayın etrafı da define avcıları tarafından hiçbir yer boş bırakılmayacak şekilde kazıldı.

TARİHİ YAPININ BİTİŞİĞİNE MODERN OKUL

Dört bir tarafı tahrip edilen saray için yetkililerin girişimde bulunması beklenirken, yapının hemen yarım metre dibine okul inşa edildi.

Eğitim vermeye başlayan Hasan Harakani Anadolu Lisesi ile tamamen görünmez hale gelen tarihi yapı, bu sefer de içine girenlerin duvarına yaptığı yazılamalarla tahrip ediliyor