Haluk Levent’in çok bilindik Elfida şarkısını söyleyen ve tıklanma rekorları kırdıktan sonra ünlü olan Kürt sanatçı Hozan Beşir, Kürt açılımından sonra Kürtçe söyleyen sanatçıların durumunu değerlendirdi.

 

Kürt açılımın ilk dillendirildiği dönemde belli bir rahatlama olduğunu ifade eden Beşir, gelinen süreç içerisinde rahatlık duygusunun kalmadığını söyledi. Son zamanlardaki tutuklamalardan dolayı vatandaşların konserlerine gelmeye korktuğuna dikkat çeken Hozan Beşir, “Ben konserde gözaltına alınsam o da gözaltına alınacağından kokuyor. Telefonları belki de dinleniyordur, bu konserde ne işin var diyecekler diye belki de” dedi.

 

“ŞİDDETE VARMADIĞI SÜRECE HER ŞEY ÖZGÜR KILINSIN”

 

Hozan Beşir, geçtiğimiz ay Grup Yorum’un Cemo şarkısına dava açılmasına atıfta bulunarak, Kürtçe anadilli sanatçıların şiddeti teşvik etmediği sürece suç işlediklerinin düşünülmesini yanlış bulduğunu ifade etti. Hozan Beşir, “Ben geçmişten beri bunu çok defa ifade ettim. Alkış almak için ifade etmedim. Her yerde söylüyorum, şiddeti teşvik etmediğimiz, hakarete varmadığı sürece, var olan sistemi eleştirebiliriz, illegal olabiliriz, sistemin tasvip etmediği yapıları, örgütlere, derneklere sempati duyabiliriz. Ama bu şiddete varmadığı sürece özgür kılınsın” diye konuştu.

 

“PROPAGANDAYI SANATIMLA BİRLEŞTİRMİYORUM”

 

Sahnede sanatıyla propagandayı birleştirmeyi sanat saymadığını söyleyen Hozan Beşir, “Benim anadilim Kürtçe. Ama ben sahnemde Lazca da, Ermenice de, dilim döndüğünce Arapça da söylüyorum. Bu anlamda beni bilenler benden korkmuyor. Çünkü ben çok dar bir platformda görüşüm ne olursa olsun onun propagandasını yapmayı, sanatımla birleştirmeyi ben sanat saymıyorum. Ama mesela evrensel değerler vardır, özgürlük, kardeşlik, barış, tüm insanların mutluluğunu istemek. Bu sanatın olmazsa olmazlarıdır. İstiyorum ki bir Ermeni kardeşim de beni sevsin, Laz dostum da beni sevsin, Alevisi de sevsin Sünni’si de, dinsizi de. O zaman icra etiğimin sanat olduğuna inanırım. Bu benim sanatsal tespitim ve duruşum” dedi.

 

“KORKMUYORUM NE GELİRSE VESSELAM”

 

Hozan Beşir, vicdanı ile konuştuğunu belirtti ve “Herhangi bir yapının sözcüsü olduğum için konuşmuyorum. İnsan olduğum için konuşuyorum, vicdanıma kulak verdiğim için o yüzden korkum yok, ne olacaksa da vesselam” ifadelerinde bulundu.

 

Selma Kara / Demokrat Haber / Kayseri