Servet Kocakaya’nın beşinci albümünün adı: İki Dil Bir Heves, yani Du Ziman u Hewesek. İsmi, o muhteşem filme, İki Dil Bir Bavul’a gönderme yapıyor. İki Dil/Bir Heves hem Türkçe, hem de Kürtçe çıkan ilk albüm.

Servet Kocakaya'nın yeni albümü İki Dil Bir Heves, Kürtçe ismiyle Du Ziman u Hewesek çıktı. Albümde Türkçe ve Kürtçe olmak üzere on üç yeni şarkı var. 10 eserin sözü ve müziği Kocakaya'ya ait.

Bu albüm, bildiklerimize pek benzemiyor. İçinde çok acı var. Her notada, Türkiye'nin neredeyse son otuz yılını belirleyen hüznün izleri var. Mesela Lice'de havan topu yüzünden ölen, hayatında çekilmiş tek fotoğrafından kocaman açılan gözleriyle bize bakan Ceylan Önkol için yazılmış bir parça var. Ve İstanbul'da saldırı sonucu hayatını kaybeden Serap Eser için... Onların ardından da, Hrant Dink'in kızı Delal Dink için bir parça geliyor.

Albümde Kürt Ozanı Cigerxwin'den bestelediği bir şiirin yanı sıra, anonim Kürt eserlerini de seslendiriliyor.

İki Dil Bir Heves'in yapımcısı ise, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya yani Gam Production.

Hazırlık ve kayıt süreci iki yıl alan albüm, ilk kez denenen Kürtçe ve Türkçe formatla iki CD halinde ve tek ambalajda satılıyor.

Kocakaya'yı Türkiye'de canlı dinleyebilmek şu an için biraz zor. Ekim'in başında Avusturya ve Fransa'da konser verecek olan sanatçı, Türkiye'deki gergin ortam sebebiyle konser vermek istemediğini, daha sakin ve barış yanlısı bir atmosfer oluştuğunda konserlerine başlayacağını  belirtiyor.

Kocakaya, "heves"ini şöyle tanımlıyor: "Oğlum Semih'i, ülkemizde bir arada gülümseyebilen halkların masallarıyla ve onların kucağındaki insani şefkatle büyütmek istiyorum. Benim asıl hevesim bu..."

Ceylan için yazılan "Lice Gözlü Ceylan" adlı parçayı buradan dinleyebilirsiniz. (BİANET/IC)