OHAL sonrası yayımlanan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile muhalif kesimlere dönük ihraç ve işten uzaklaştırmalar yaşandı.

KHK uygulamalarından nasibini alan kesimlerden biri de sanat oldu. Cem Baza da, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilecek sözleşmeli olarak çalıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarından ihraç edilen oyunculardan birisi. Son olarak TRT’de yayımlanacak bir dizide oynamak için teklif alan fakat KHK sonrası geri çekilen teklif ile işsiz bırakılan Baza, sürecin hukuksuzluğuna ilişkin konuştu.

dihaber'de yer alan habere göre şu an özel tiyatrolarda çalışan Baza, “15 Temmuz sonrası 21 kişi işten atıldık. 13 kişi geri alındı. Mahkeme sürecimiz vardı. Mahkemeyi kazandık fakat belediye farklı bir mahkeme ile dava açtı. Bize herhangi yazılı bir belge ulaşmadı. Sözlü olarak performans yetersizliğinden kaynaklı işten atıldığımız söylendi. Benim oynadığım dört farklı oyun vardı” dedi. 

‘POLİTİK OLMADIĞINI GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR’

İhraç edilmesinin altında yatan asıl sebebin hükümeti eleştiren sosyal medya paylaşımları olduğunu savunan Baza, hükümetin kendisine yönelik hiçbir eleştiriyi kabul etmediğini ve toplumun muhalif kesimini de açlık ile terbiye etmeye çalıştığını söyledi. Baza, “Demirtaş ve diğer vekillerin insani paylaşımlarını da kendi hesabımdan paylaştım. Karşımızdaki düşman çok akıllı. Politik olmayan birkaç kişiyi de işten çıkararak işin politik olmadığını göstermeye çalışıyor” diyerek tepki gösterdi.

‘BİZİ YILDIRAMAZLAR’

Birkaç hafta önce bir dizi için teklif aldığını kaydeden Baza, şöyle dedi: “Fakat yaptığım paylaşımlardan kaynaklı kanal sahibi ‘Biz bu arkadaş ile çalışmayalım çünkü çok fazla muhalif paylaşımları var’ diyerek benimle çalışmama kararı aldı. Böylelikle düşüncelerimden kaynaklı bir kez daha yargısız infaz ile iş yapamaz oldum. Onlar bizi açlık ile terbiye etmeye çalışıyorlar fakat bizim ekmekten çok adalete ihtiyacımız var. Bir şekilde karnımızı doyururuz. Bizi yıldıramazlar.” 

Sanatın politikadan bağımsız olamayacağını aktaran Baza, politik olmayan bir sanata inanmadığını söyledi. Sanatın her koşulda muhalif olduğunu vurgulayan Baza, sanatın daha iyiye doğru bir yol almak için var olduğunu ifade etti.

‘BİZ BU ABLUKAYI YIKMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Ülkede yaşanan siyasal sürece ilişkin de konuşan Baza, HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katıldığını ifade ederek, “Oradaki adaletsizlik, ablukaya alma çok göz önündeydi. Erdoğan’ın orada yapmak istediğini çok net gördük.

Erdoğan, orada Türkiye’nin vicdan ve adaletini aslında ablukaya aldı. Biz bu ablukayı yıkmaya çalışıyoruz. CHP Adalet Yürüyüşü yaptı ona da katıldık ama HDP’nin yaptığı nöbete bu denli baskı olması kabul edilemez” ifadelerinde bulundu.