Gaziantep 3. Sulh Ceza Hâkimliği'nin PKK’ye yönelik operasyonlarda şüphelilerin evlerinde bulunan Hasan Cemal’in “Delila: Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri” ve "Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri" kitapları, gazeteci Tuğçe Tatari’nin “Anneanne Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim” ve Müslüm Yücel’in “Abdullah Öcalan, Amara’dan İmralı’ya” adlı kitapları ile diğer birkaç kitabı “suç delili” sayarak toplatma kararı medyaya yansımıştı.

Bunun üzerine, Doğan Kitap’a bağlı, Türkiye’nin en yaygın online kitap satış sitesi İdefix, söz konusu kitapları hemen satıştan kaldırdı. Tuğçe Tatari’nin kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlanmıştı. 

Doğan Kitap, konuyla igili açıklama yapmayı kesin bir dille reddederken, Tatari’nin avukatı Aslı Kazan Gilmore, bugünkü açıklamasında, toplatılma kararının ne yayınevlerine ne de yazarlara henüz tebliğ edilmediğini aktarmıştı:

“Yaklaşık bir yıl önce Doğan Yayınevi’nden çıkmış, aylardır çok satılan kitapların bulunduğu raflarda, vitrinlerde sergilenen, 8 baskı yapmış bir eser için Gaziantep Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilen bu kararın haksız ve hukuka aykırı olduğu apaçık ortadadır. Kitap okunmadan verilmiştir. Hatta kitabın adı dahi yanlış yazılmıştır. Kitabın üzerinde yayınevinin amblemi olmasına rağmen yayınevi dahi kararda yazılmamıştır. Ne yayınevine ne de yazara tebliğ edilmediği gibi tebliğine karar dahi verilmemiştir. Karara itiraz edeceğiz. Kitabın toplatılmasından doğan maddi zararımızın tazminini talep edeceğiz.

Müslüm Yücel’in kitabı Alfa Kitap, Hasan Cemal’in kitapları ise Alfa’ya bağlı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı. Alfa, konuyla ilgili "Her bir parçamıza sahip çıkıyoruz" dedi. "Delila / Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri" kitabının Ekim 2015'te altıncı baskısını yapılmıştı. (kulturservisi.com)