Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi'ne bağlı şube kütüphanesi olarak hizmet veren ve 2013’ten beri restorasyonda olan Triandafilidis Köşkü Milli Eğitim’de devredildi, adalılar kütüphanesiz kaldı.

Ada halkı, 2008’den beri boş olan, bahçesine çöp boşaltılan Triandafilidis Köşkü’nün yeniden kütüphane olarak hizmet vermesi için 2013 yılında Heybeliada Kütüphane Girişimi’ni kurmuş, girişim den Heybeliada Kütüphane Derneği ortaya çıkmıştı.

‘MİLLİ EĞİTİM KABUL ETMEDİ’

Elif Akgül’ün Bianet’te yer alan haberine göre, Heybeliada Kütüphane Derneği’nden Serenad Demirhan yakın zamanda kendilerine, köşkün İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü’ne verildiğini, binanın kütüphane olarak değil, hizmet binası olarak kullanılacağının bildirildiğini aktardı.

“2013’te tümüyle ahşam olan kütüphane binasının restore edilmesi için ilgili ve yetkili makamlara göndermek üzere 500 imza toplamıştık.

Bu süreçte bizi Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın ve ondan önce görev yapan Ahmet Emre Bilgili de desteklemiş, etkinliklerimize gelmişti. İl Özel İdaresi de binanın kütüphane olarak restore edilmesi için ihale açtı.”

Demirhan, bunun üzerine 2014’te İstanbul İl Özel Dairesi’nin feshedilmesi üzerine, Daire’nin malları Hazine’ye devredildiğini, Hazine’nin de binayı Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edildiğini aktardı.

Demirhan, bunun üzerine 4 Ağustos’ta İl Kültür ve Turizm Müdürü Apaydın’ın, dilekçeyle binanın kütüphane amacıyla tahsis edilmesini istediğini ancak İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’nün bunu kabul etmediğini ekledi.

Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal da Heybeliada halkının kütüphanelerine sahip çıkmasının örnek oluşturduğunu belirterek “İlçe Milli Eğitim’in bu tavrını anlamak zor” dedi.

Kütüphane için hukuki mücadele sürüyor. (Bianet)