Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan’ın kaleme aldığı ve aile hikayesinin anlatıldığı Gâvur Mahallesi adlı kitap, belgesel filme uyarlanarak izleyicilerle buluşuyor.

Karşı Film tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Yusuf Kenan Beysülen’in üstlendiği belgesel, 1915 yılından itibaren sürgünler, ölümler ve zorunlu göçler ile kültürel çeşitliliğin yok olduğu bir kente, Diyarbakır’a uzanıyor.

İstanbul’da yayımlanan Ermenice günlük gazete Marmara’nın haberine göre, Gâvur Mahallesi adlı belgesel, 25 Nisan Cumartesi günü saat 19:30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla galası yapılacak olan Gâvur Mahallesi belgeseli, hem “azalan”, hem de “çoğalan” bir kentin hikayesinden oluşuyor.

Gâvur Mahallesi, çok kültürlülük, zorunlu göç ve “öteki” üzerine çekilen bir belgesel. 1953 yılına kadar demirci çıraklığı yapan Diyarbakırlı Mıgırdiç Margosyan’ın hikayesini merkez alan film, Diyarbakır’da Ermenilerin yaşadığı Gâvur Mahallesi’nde hayata tutunmaya çalışan Margosyan ailesinin yolculuğunu anlatıyor.

Margosyan ailesi, 1915’te hayatları meçhule doğru götürülürken paramparça edilen sayısız Ermeni aile gibi, yollarda parçalanarak, yitip giden, kalanları da başka topraklarda tutunmaya çalışan ailelerden sadece biri. Belgesel film, Mıgırdiç Margosyan’ın Diyarbakır’dan İstanbul’a uzanan yaşam öyküsü ekseninde ilerliyor.

Aras Yayıncılık tarafından İstanbul’da yayımlanan Mıgırdiç Margosyan’ın kaleme aldığı “Gâvur Mahallesi” adlı kitap, belgeselin özünü oluşturuyor.