Dil bilimci, çevirmen ve yazar Güzin Dino’nun cenazesi bugün Paris’te defnedildi.

Geçen hafta 103 yaşında hayatını kaybeden Dino için ilk olarak cenazenin tutulduğu Leopold Bellan Hastanesi'nde anma töreni düzenlendi. Dino’nun cenazesi, öğle saatlerinde Paris yakınlarında, annesinin de mezarının bulunduğu Thiais mezarlığında defnedildi.

Törene, Paris Başkonsolosu Turgut Kural, Kültür Müşaviri Kalbiye Noyan, Dino’nun yeğeni Gül Ak, manevi kızı olarak bilinen Gaye Petek, yazarlar Nedim Gürsel, Timur Muhiddin, Türkiye uzmanı yazar Pierre Chevin, öğretim görevlisi Jack Shalom, Paris Ermeni Araştırmalar Merkezi Başkanı Jean Claude Kebapçıyan ve çok sayıda seveni katıldı.

Cenaze töreninde yapılan konuşmalarda, Güzin Dino’nun Paris’teki Türk gençlerine yaptığı yardımlara ve Türk edebiyatına katkıları anlatıldı. Ünlü ressam Abidin Dino'nun eşi Güzin Dino, Türkiye'de çeşitli romanlar üzerine incelemeleri, Fransa'da ise şiir ve roman çevirileriyle tanınıyordu. Dino'nun çevirileri birçok büyük yayınevinde, denemeleri ise Fransız ve Amerikan dergilerinde yayımlanmıştı. Dino, 1954 yılından beri Paris'te yaşıyordu.

Dino, çevirmenlik ve yazarlığın dışında Paris'teki Doğu Dilleri Enstitüsü'nde (INALCO) öğretim üyeliği yapmış, Fransız Bilim Araştırma Merkezi'nde de (CNRS) çalışmıştı. Güzin Dino, ünlü şair Nazım Hikmet ile yazar Yaşar Kemal'in eserlerini de Fransızcaya çevirmişti.