İstanbul Taksim’deki Mimarlar Odası’nın terasında sergilenecek olan 50 metrekarelik Gezi Tablosu, Gezi Direnişi'nde hayatını kaybedenlerin ailelerinin katıldığı törenle ziyarete açıldı. Tablo İstanbul Taksim’deki Mimarlar Odası’nın terasında sergileniyor.

Ressam Haydar Özay 50 metrekarelik tabloyu tamamlamak için 1 yıl çalıştı. Gezi Tablosu’nda Gezi sürecinde yaşamını yitirenler, anneleri, çArşı, penguenler, kırmızılı kadın, Mücella Yapıcı, TOMA kovalayan POMA gibi direnişin simgeleri yer alıyor.

Tablonun masrafları Gezi Direnişi’nde hayata geçirilen masrafların ortak karşılanması usulüyle karşılandı. Tablo Mimarlar Odası’ndan sonra yurtdışı turnesine çıkacak.

Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Resim bölümü mezunu ve aynı bölümde yüksek lisans yapmış ressam Haydar Özay, Hürriyet gazetesinden Ali Dağlar’a verdiği röportajda Gezi Tablosu’nu yapma nedenini şöyle anlatmıştı:

“Babam Cemal Özay 1979’da, Gezi Parkı’na bahçıvan olarak girmiş. 21 yıl park ve ağaç düzenlemesini yaptı, Gezi’den sorumluydu. Canla başla çalışırdı. Orada geçti çocukluğum. Bu resmi yapmamı çok istedi. Anadolu insanının sanata duyarlığı benzersizdir. Köyde koyun otlatırken çizdiğim desenleri zaman zaman sergilerim. Çoban ressamlığı ile akademi eğitimini birleştirdim.” (Bianet)