!f İstanbul'da gösterilen 'Dzi Croquettes' belgeseli, Brezilya'da diktatörlük döneminde, ülkenin cinsiyet algısını değiştiren bir kabare topluluğunu anlatıyor.

‘Dzi Croquettes’ belgeseline gönderilecek en son insan bendim. Bırakın kabareyi, neşeli insana bile bir dakikadan fazla dayanamam. Filmden çıktığımda ise Broadway’de sahneye çıkmak, Yunan dansları kursuna yazılmak gibi daha önce hiç bilmediğim isteklere kapılmıştım.

Diktatörlük döneminde Brezilya’da kurulan ‘Dzi Croquettes’ isimli 13 kişilik bir gay kabare grubu. Özetle ‘sanatın’ yasak olduğu bir dönemde, muhteşem kostümler, gösterişli makyajlar ve vücut kıllarıyla sahnede kadın kılığında şarkılar söyleyen, danslar eden birbirinden yetenekli bir grup adam. O kritik döneminde Brezilya’nın hem cinsiyet algısını ve temsiliyetini değiştirmişler, hem skeçleriyle tüm otoriteye karşı bir duruş sergilemişler.

SÖZLÜKLERE GİRDİLER

Sanat sepet takip etmeyen siyaset insanları, ‘Dzi Croquettes’in kendilerine karşı oluşturduğu tehlikeyi fark ettiklerinde iş işten geçmiş. Şimdi ise Portekizce sözlüklerde ‘Dzi Croquettes’in yarattığı kelimeler var.

Filmin yönetmeni Tatiana Issa’nın çocukluğu Dzi Croquettes’le geçmiş zira babası America Issa, grubun kostümcüsüymüş. Gösterimden sonra buluştuğumuzda “O 13 insanın, o kadar kritik bir dönemde Brezilya’da bir araya gelmiş olmaları, inanılmaz bir tesadüf” diyor. “Hepsi farklı ülkelerden, zor durumdaki bir ülkeye gelmişlerdi. Sloganları birdi: Erkek ya da kadın değiliz; biz insanız.”

Tatiana’ya göre Brezilya’da tüm sanat mirası Dzi Croquettes’e dayanıyor. Oyunculuklar, espri anlayışı, kostümler onlardan alınan ilhamla gelişmiş. “Şimdiki jenerasyon bu filme kadar onları çok iyi tanımıyorlardı. Ancak fark etmeseler bile, onlardan önceki jenerasyonun sanatçıları Dzi Croquettes’le büyümüştü. Onlar da o sanatçıları izleyerek büyüdüler. Yani Dzi Croquettes’in etkilerini bugün görmek son derece mümkün” diyor.

HER YER RİO GİBİ DEĞİL

Peki bugünün Brezilya’sında gay’lere yaklaşım nasıl? “Açıkçası Rio Karnavalı’nın temsil ettiği özgürlük bütün ülkede yok. Hatta sadece Rio’da var diyebilirim. Ülke genelinde o Latino-Maço tavır aynen devam ediyor. Geylere karşı şiddet de devam ediyor. İnsanlar söylemese bile, onlardan pek hazzetmediklerini hissedebiliyorsunuz.”

Film Brezilya’da ses getirmiş. Facebook ve Twitter’ı tanıtım için başarıyla kullanmışlar, böylelikle yeni jenerasyon da ‘Dzi Croquettes’i tanımış. “Ektiğim tohumun ürünlerini görmek çok mutlu etti. Yapmak istediğim buydu” diyor Tatiana.

‘Dzi Crouettes’ 27 Şubat Pazar 14.00’te Maçka Gmall’da izlenebilir.

GERALDİNE CHAPLİN’Lİ ‘SİNEKLİK’

!f’in bu seneki Bonus filmlerinden ‘La Mosquitaire/ Sineklik’in bir başka bonusu daha var: Göründüğü her filme değer katan oyunculardan Geraldine Chaplin... Karlovy Vary’den büyük ödül Kristal Küre sahibi İspanyol filmi ‘Sineklik’te Chaplin, kendini tuhaf bir girdabın ortasında bulan ailenin Alzheimer’lı büyükannesi rolünde. Şefkat eksikliğini, bulduğu her başıboş hayvanı evine getirerek gidermeye çalışan Luis ve onun en yakın arkadaşıyla cinsel ilişkiye giren babası Miguel, ailenin diğer karakterleri,

Brezilya, Kenya ve Kamboçya’da kentlerin dışına itilmiş kadınları perdeye getiren belgesel ‘Kadınlar Kahramandır’, internet fenomeni ‘Second 2.0’yu üç yıl boyunca markaja alarak çekilen ‘Ne kadar gerçek o kadar kurgu’ filmi ‘Hayat 2.0’ bugünün diğer !f filmlerinden.