5 Kırık Kamera'nın yönetmeni Filistinli Emad Burnat, Oscar Akademi Ödülleri için gittiği ABD'nin Los Angeles Havaalanı'nda gözaltına alındı.

ABD Göçmen Ofisi tarafından gözaltına alınan Filistinli yönetmen Burnat, Los Angeles Uluslararası Havalimanı'na 7 yaşındaki oğlu ve eşiyle gittiğini, pasaport kontrolünden geçerken belgeselinin aday olduğuna dair kendisinden kanıt istendiğini söyledi.

'BU NAHOŞ DURUM, BATI ŞERİA'DA FİLİSTİNLİLER İÇİN HAYATIN BİR PARÇASI'

Türkiye üzerinden Los Angeles'e gittiğini belirten Filistinli yönetmen, "Ailem ve ben göçmen ofisinde ABD'ye geliş amacım konusunda bir saat sorgulandık. Nahoş olan bu durum, Batı Şeria'da hergün Filistinliler için günlük hayatın bir parçası" dedi.

İKİ HAFTA ÖNCE DE ABD'YE GİTMİŞ

ABD uçağına ulaşmak için Ürdün'ün başkentine giderken, İsrail kontrol noktasında 6 saat bekletildiğini ifade eden Burnat, iki hafta önce de ABD'ye gittiğini bildirdi.

Burnat'ın gözaltına alındığını ilk haber veren ABD'li film yapımcısı Michael Moore, Burnat'tan tutuklandığına dair kısa mesaj aldığını kendisine ait blogda duyurdu.

BELGESEL FİLMİNDE 'İŞGAL VE KATLİAMLAR' VAR

Batı Şeria'nın Bilin kasabasında çekilen 5 Kırık Kamera belgesel filminde Burnat, Filistinlilerin işgal ve katliamlara karşı eylemlerini gösteriyor.

İsrail'in 2002'de Batı Şeria'da inşasına başladığı ve işgal karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen utanç duvarına karşı Bilin'de Filistinliler haftalık eylemler yaparak tepkilerini dile getirmişti.

Duvarın inşa edilmesi üzerine topraklarının yarısını kaybeden Bilin halkı, duvara karşı muhalefetin simgesi haline gelmişti.

UTANÇ DUVARI

Utanç duvarı; ilk kez eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 21 Şubat 2002 tarihinde Filistin ile İsrail arasında güvenliği sağlamak için "tampon bölge" oluşturma yönünde alınan kabine kararını kamuoyuna açıklamasıyla gündeme gelmişti.

Şaron 3 Haziran 2002'de temel olarak Yeşil Hattı takip edeceği öne sürülen 760 kilometrelik duvarın 110 km'lik kısmının inşasını onayladı. İsrail kabinesi 23 Haziran 2002'de, bir oya karşı 25 oyla yeni "güvenlik konsepti"ni kabul etti. Üç etapta inşa edilmesi planlanan duvarın ilk etabı olan kuzeyden güneye 110 kilometrelik kısım, Temmuz 2003 sonunda tamamlandı.

Her 200 metrede bir gözlem kulesi bulunan duvar, elektrikli tel örgülerle, derin ve dört metre genişlikte hendekler ile çevrili. Duvarın yakınlarında kimsenin dolaşmaması için uzaktan kumandalı silahlar bulunmakta. Kimi bölgeler ayak izlerinin takip edilebilmesi amacıyla kumlarla kaplandı.(ETHA)