Bu yıl 15’incisi düzenlenen !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 1915 Ermeni Soykırımı sürecinde hayatta kalan Ermeni bir ailenin hikâyesine ilişkin olarak çekilen bir belgesel filme ev sahipliği yapıyor.

Festival’in ‘Hayat Devam: Bir Seçki’ programı kapsamında gösterilecek olan 15 dakikalık belgeselde,  1915 Soykırımı’ndan kurtulan bir ailenin oğlu olan Antranig Teghararian’ın hikâyesi, kendi ifadeleriyle bizzat aktarılıyor.

Kanadalı aktör ve yönetmen David Hovan’ın hazırladığı, Doğum yeri Adana (Born in Adana) adlı belgeselde, 93 yaşındaki Antranig Teghararian’ın babası ve Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin din görevlisi olan Der Vahan Teghararian’ın 1915’te Diyarbakır’daki son Ermeni kafileyle birlikte Suriye’deki Der Zor çölüne doğru çıkarıldıkları ölüm yolculuğu anlatılıyor.

1915’te kurtularak hayatta kalmayı başaran fakat daha sonra hakkında idam kararı çıkartılan Der Vahan Teghararian’ın, Der Zor çölünden Halep’e, oradan da Adana’ya kaçmak zorunda kaldığı zorunlu göçler ve aile yakınlarının ölümüyle sonuçlanan hayat hikâyesi, belgeselin senaryosunun ana unsurunu oluşturuyor.

Geçen yıl Van Film Festivali kapsamında gösterilen ve bu yıl ilk kez İstanbullu izleyicilerle buluşacak olan belgesel filmde, döneme ait gerçek mekân ve olayların da yer aldığı arşiv görüntüleri de bulunuyor.

Doğum yeri Adana adlı belgesel, 27 Şubat 2016 Cumartesi günü saat 16:00’da, Beyoğlu Fitaş Sineması’nda izleyiciyle buluşuyor. (Demokrat Haber)