Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ilk kez geçen yıl düzenlenen "Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü"nün ilk sahibi gazeteci Yıldırım Türker olmuştu.

 

Fakültenin eleştirel ve ayrımcılığa karşı duruşunu korumak için düzenlendiği belirtilen ödül töreninde, Zarakolu’na ödülün daha cezaevindeyken verilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi. Törende konuşan Fakülte Dekanı Eser Köker, Zarakolu’nun suskun kalma protestosuna atıf yaparak bazen sessiz kalmak gerektiğini, sessiz kalmanın söyleyecek çok şey olduğu anlamına geldiğini ve bu sessizliğin direnmek anlamına geldiğini söyledi. Zarakolu’nun da direnmek için sessiz kaldığını belirten Köker bu ödülün bütün direnenler için olduğunu vurguladı.

 

Bazı nedenlerden dolayı törene katılamayan Ragıp Zarakolu’nun yerine ödülü kız kardeşi aldı. Törene katılamayan Zarakolu’nun gönderdiği mesaj okundu. Mesajında bundan sonra protesto olarak medyaya açıklama yapmayacağını sessiz kalacağını söyleyen Zarakolu, hakkında verilen kararın var olan hukuksuzluğu gidermediğini aksine bu yöntemle insanların kendi kendilerine otosansür uygulayarak cezalandırmalarına yarayacağını belirtti ve TMK, TCK, 301 gibi yasalar olduğu sürece konuşmayacağının altını çizdi. Yasama, yürütme ve yargının tümünün yurttaşların haklarına karşı saygısız olduğunu söyleyen Zarakolu bu üç erkin de 12 Eylül anayasası üzerinde mevcut olduğu için meşruiyet sorunu olduğunu belirtti.

 

İLEF Öğrencilerinin Zarakolu’na yazdığı mektubun okunmasından sonra gazeteci İrfan Aktan da bir konuşma yaptı.

 

EVRİM ALATAŞ

Kürt ve Alevi olan gazeteci-yazar Evrim Alataş 1976 doğumluydu. 1994 yılında gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve sonrasında da editör olarak görev aldı. Ardından Evrensel Gazetesi, Birgün ve Özgür Politika'da aralıklarla köşe yazarlığı yaptı. Esmer Dergisi, Birikim, Amargi, Siyahi ve Tiroj başta olmak üzere birçok dergide makaleleri yayınlanan Alataş, Radikal Gazetesi'nin "Radikal İki" adlı pazar ekinde ve en son Taraf Gazetesi'nde "Kürtler Vadisi" isimli köşesinde yazılar yazdı.

 

“Mayoz Bölünme Hikayeleri” adlı kitabı 2003 yılında Aram Yayınları tarafından yayımlandı. Alataş’ın “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” adıyla kaleme aldığı çalışması 2009 yılının Ağustos ayında İletişim Yayınları'ndan çıktı.

 

Evrim Alataş, 12 Nisan 2010 tarihinde uzun süre mücadele ettiği kanser hastalığına yenilerek Diyarbakır'da bulunan evinde yaşama veda etti.

 

Mehmet Bilber / Demokrat Haber Ankara