ROMA - El ürünü yaratıkların yaratıcısı olması nedeniyle ’sinema zanaatının öncülerinden’ kabul edilen Carlo Rambaldi, yaşamının son 10 yılını geçirdiği Catanzaro vilayetine bağlı Lamezia Terme beldesinde hayata gözlerini yumdu. 

Gerçekçi özel efektleriyle, sinema tarihine adını yazdıran maestro Rambaldi, ilk Oscar ödülünü, John Guillermin’in yönettiği 1976 yapımı ’King Kong’ filmindeki 12 metrelik goril efektleriyle aldı. 
1979 tarihli Ridley Scott’ın ’Alien’ filmindeki yaratık tasarımı nedeniyle ise Hans Ruedi Giger’la birlikte ’En İyi Görsel Efekt’ dalındaki 2’nci Oscar ödülünü evine götürdü. 

BİLGİSAYAR DÜŞMANI 
O tarihlerde Holywood’da aranan isimlerden biri olmaya başaran Rambaldi, 1977 yılında ’Üçüncü Türden Yakınlaşmalar’ filmiyle Steven Spielberg’le birlikte çalışma fırsatı yakaladı. Rambaldi, kendisine 3’üncü Oscar ödülünü getiren ve hafızalara kazınan E.T. karakterini de bundan sonra hayata geçirdi. 

Her şeyin bilgisayarda yapılmasından, efektlerde dijital çözümlerden tam anlamıyla nefret eden Rambaldi bir röportajında, gişe rekorları kıran 1982 yapımı "E.T. The Extra Terrestrial" için "Dijital, mekatronikten 8 kat daha fazla pahalı. E.T., 1 milyon dolara mal oldu ve 3 ayda bitirdik. Filmde 120 çerçeveleme var. Aynı şeyi bilgisayarda gerçekleştirmeyi isteseydik bunun için en az 200 kişi ve 5 ay gerekecekti" diye konuşmuştu. 

E.T. İÇİN KEDİLERDEN ESİNLENDİ 
Rambaldi, E.T. tasarımına ilişkin, "E.T.’nin gözleri çok açık bir şekilde bir kediyi anımsatıyor. İlk eskizlerimde, Himalaya kedilerinin suretlerinden esinlendim. Onlarla aynı ifade çizgilerini taşıyor" diye anlatmıştı. Bu kedi hikayesi, Spielberg’e ise asla inandırıcı gelmemişti. Ünlü yönetmen, ET.’nin yüzünün her zaman Albert Einstein, Ernest Hemingway ve Carl Sandburg karışımı olduğunu söylüyordu. 

ARTIK GENÇLER EVDE GÖRSEL EFEKT YAPIYOR 
Her zaman, efektlere el emeği verilmesi gerektiğini savunan Rambaldi, "Bir sihirbazın, yaptığı hileleri ifşa etmesi gibi bu iş sihrini kaybetti. Şimdi tüm gençler, evdeki bilgisayarlarıyla özel efektler yapabiliyor" diye öfkesini dile getiriyordu. 
Frank Herbert’in romanından uyarlanan, David Lynch’in bilim kurgu filmi ’Dune’ (1984) için dev kum solucanlarını ve uzay kahramanlarını da yaratan Carlo Rambaldi, 1970’li yılların başlangıcında Holywood sinemasına adım atmasının öncesinde, İtalya ’da da çok önemli işlere imza attı. 1957 yapımı fantastik film Sigfrido’daki efektlerin yanı sıra, Mario Bava, Lucio Fulci ve Dario Argento gibi İtalyan sinemasının önemli isimleriyle çalıştı. (Radikal)