Tophane'de yer alan DEPO'da 2 - 31 Aralık tarihleri arasında, Ermeni Soykırımı'nın 100. yılı vesilesiyle, bu konudaki "tarihsel hakikatleri" kamuoyu gündemine getiren bir sergi yer alacak. 

Babil Derneği tarafından hazırlanan sergide, Türkiye Cumhuriyeti resmi tarihinde "tehcir" olarak adlandırılan, 100. yılını doldurmak üzere olan "büyük felaket", resmi belgeler üzerinden gösterilecek; 1915’in ana aktörlerinin kimler olduğunun ve nasıl bir ortamda, hangi yollarla gerçekleştiğinin izi sürülecek. 

"Bizzat hallediniz" adını taşıyan sergi, Ermeni "tehciri" sırasında Dahiliye Nazırı Talat Paşa’nın Osmanlı vilayetlerine yazdığı telgraflar ve bölgelerden gelen cevaplar üzerine kurulu. Belirli bir bölümü araştırmacılara açık olan Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’ndeki yaklaşık 800 telgraf incelenerek hazırlanan sergi, öncelikle bir arşivi daha geniş kesimler için görünür kılıyor. Ayrıca "tehcir" kapsamında çıkarılan yasa ve talimatnameler, tanık anlatımları, dönemin gazeteleri ve Divan-ı Harb’de açılan davaların sonuçları ile tutanaklardaki ifadeler aracılığıyla 1915’i tasvir ediyor.

2 Aralık Çarşamba akşamı, 19.00'da açılışı yapılacak serginin yer alacağı DEPO'nun adresi şöyle: 
Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane

*Sergiye dair gelişmeler 
https://www.facebook.com/events/814438098700678/ adresinden takip edilebilir.