Ermeni Cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük kilisesi konumunda bulunan yıkılmaya yüz tutan Diyarbakır'daki Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde, onarım ve restorasyon çalışmasının ardından 97 yıl sonra ilk kez piyano konseri verildi. 

Ermeni piyanist Raffi Bedrosyan'ın konserini, ABD'den gelen 80 kişilik Ermeni grubun yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Milletvekili Altan Tan ve STK temsilcileri de izledi.

Konser öncesi konuşan Piyanist Bedrasyon, 1915 yılından önce kilisede ayda bir konser verildiğini ancak, 1915'te dönemin Valisinin başta kilisedeki piyano olmak üzere önemli eşyaları 'çalıp' evine götürdüğünü öne sürerek, "Ben ise 97 yıl aradan sonra 'çalmak' kelimesinin diğer anlamı olan piyano çalmayı tercih ediyorum" dedi.

Belediye başkanı Baydemir ise, Ermenilere, "Bu kent sizin" diyerek dönmeleri çağrısında bulundu.

Diyarbakır'daki Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde onarım ve restorasyon çalışmaları yaklaşık 2.5 yıldır devam ederken, kilisede 97 yıl aradan sonra ilk kez piyano konseri verildi.

Konseri Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, ABD'den gelen 80 kişilik Ermeni grubu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Milletvekili Altan Tan ve bazı STK temsilcileri de izledi.

"VALİ PİYANOYU ÇALDI, BEN PİYANO ÇALIYORUM"
Konser öncesi konuşma yapan piyanist Raffı Bedrosyan, konukları Türkçe-Kürtçe, Ermenice ve İngilizce selamlayarak, bugün burada bulunmaları ve yapılan onarım çalışmalarından söz ederek, "Taştan binalara hayat vermek gerekir. Bu nedenle bu etkinliğini düzenliyoruz" dedi.

Piyanist Bedrosyon şöyle konuştu:

"1915 yılından önce bu kilisede her ay bir konser veriliyordu. Türkçe'de, 'Çalmak' kelimesinin iki anlamı vardır. Birincisi hırsızlık anlamında kullanılır, diğeri ise bir enstrüman çalmak anlamında kullanılır. Dönemin valisi kilisedeki piyano dahil önemli bazı eşyaları buradan çalarak evine götürmüştür. Ama ben 97 yıl aradan sonra burada bir enstrüman olan piyanoyu çalıyorum."

AKŞAM KONSER, SABAH AYİN
Konuşmalardan sonra Ermeni Piyanist Raffı Bedrasyon, Ermeni ve batı klasiği bestelerden seçmeler ile konser verdi.

Davetliler, 636 yıllık geçmişi bulunan kilisede 97 yıl aradan sonra verilen ilk piyano konserinde unutulmaz bir gece yaşadı. Ermeni cemaati için çok büyük önemi olan Surp Gragos Ermeni Kilisesine ilk kez gelen Ermeni'lerin bol bol hatıra fotoğrafları çektikleri görüldü. Akşam, konserin verildiği Surp Gragos Ermeni Kilisesinde sabah saatlerinde ise yurt dışından gelen Ermeniler için ayin düzenlendi.

RUSYA'DA 100 KİLOLUK ÇAN YAPTIRILMIŞTI
Kilisenin 97 yıl önce top atışı ile yıkılan kulesinde yer alan çanın aynısı, Rusya'da özel olarak yaptırıldı. Diyarbakır'a getirilen 'Soğan başlı' 100 kilo ağırlığındaki bronz çanın 97 yıl aradan sonra yeniden yapılacak olan kuleye asılacağı ve 4 Kasım'daki açılışta çalınacağı belirtildi.

Ermeniler arasında çok önemli yeri olan kilise, 4 Kasım'daki tören ile birlikte tamamen ibadete açılacak ve 97 yıl aradan sonra yeniden bölgede çan sesi duyulacak. Çan kulesi 1915 yılında, kentteki cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top ateşiyle yıkılmıştı.