İstanbul Kültür Sanat Varyetesi, Emek Sinemasına yıkım kararı verilmesiyle ilgili Taksim'de eylem yaptı. Taksim Meydanı'nda toplanan gruba sanatçılar da destek verdi. Tarık Akan, Nurgül Yeşilçay, Mehmet Ali Alabora ve Meltem Cumbul gibi Oyuncuların destek verdiği eylem için grup Taksim Meydanı'nda toplandı.

 

Emek Sineması’nın yıkılmasına tepki gösteren binlerce kişi dün saat 16.00’da Taksim Meydanı’nda buluştu. ‘Emek bizim İstanbul bizim’, ‘Bırak alkıştan yıkılsın’, ‘Sanat Emek ister’ yazılı pankartlarla İstiklal Caddesi boyunca yürüyen sanatseverler ve sivil toplum örgütleri, Starbucks ve Demirören AVM’yi yuhalayarak protesto etti.

 

Grup, yürüyüş sırasında İstiklal Caddesi'nde bulunan Starbucks Cafe’ye de girdi. Ama kahve içmek için değil. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 18 gündür sürdürdüğü Starbucks İşgaline destek vermek için.

 

Kafenin içinde davul ve trampet çalan grubu müşteriler ve çalışanlar ilgiyle ve şaşkınlıkla izlediler.

 

Leona Hamşikova’nın Starbucks Cafe’den çektiği görüntüler:

 

 

Daha sonra yürüyüş şenlikli bir şekilde devam etti.

 

Güvenlik görevlilerinin girişini kapattığı Demirören’in önünde oturma eylemi yapıldı. Göstericiler, kepenklerini kapatan Demirören’e ‘Emek’ten çıkın Demirören’i yıkın’, ‘Emeği yıkana sepet sepet yumurta’ sloganları eşliğinde yumurta attı.

 

Yürüyüşe katılanlar arasında, yönetmenlerden Semih Kaplanoğlu, Yüksel Aksu, Murat Şeker, İlksen Başarır, Seren Yüce, Pelin Esmer, Tolga Karaçelik ve Murat Saraçoğlu; oyunculardan Tarık Akan, Rutkay Aziz, Meltem Cumbul, Nurgül Yeşilçay ve Mert Fırat ile Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları vardı.

 

Topluluk, yaptığı basın açıklamasında “Kamer İnşaat’ın sunduğu projenin ivedilikle iptal edilmesi gerekli. Devlet burayı yerinde ve olduğu gibi korumakla ve restore etmekle yükümlüdür” dedi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın Cuma günü “Salonun içindeki önemli bölümler söküldü, saklanıyor, birebir kullanılacak” demesine de tepki gösterilerek “Bu yıkımın ta kendisidir!’ ifadesi kullanıldı.

 

Beyoğlu masa ve sandalye operasyonu, sokak müzisyenleri, AKM, Tarlabaşı ve yıkım tehdidi altındaki Bedrettin Mahallesi gibi konulara da değinen eylemciler, kamusal mekanların geleceğinin “demokratik ve katılımcı bir karar alma mekanizmasıyla, kamusal bir tartışma süreci içinde” belirlenmesini talep etti.

 

SULUKULE UNUTULMADI

 

İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi, Beyoğlu için Mücadele İnisiyatifi, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Yeni Sinema Hareketi, İMECE-Toplumun Şehircilik Hareketi, Kamusal Sanat Laboratuvarı, İşçi Filmleri Festivali ve Sinema Emekçileri Sendikası’nın imzaladığı basın açıklamasında, Fener-Balat-Ayvansaray, Sulukule ve Gerze’deki yaşam alanlarının yok edildiğine de dikkat çekildi. Yürüyüşten sonra sabaha kadar sürecek eylem için sinemanın yanındaki Yeşilçam Sokak’ta çadır kurmaya başladı. Programda konser, çorba ve sessiz sinema vardı.

 

NE OLMUŞTU?

 

İki yıldır kapalı olan Emek Sineması için birçok eylem yapılmıştı.. Fakat sinemanın yıkılmasını öngören projeyle ilgili Mimarlar Odası’nın açtığı davada verilen yürütmeyi durdurma kararı, 1 Aralık’ta aynı mahkeme tarafından kaldırıldı. Yıkımının önü açılınca Emek’i kurtarmak için uğraşan sivil girişimler tekrar örgütlenmeye başladı. Basının yoğun tepkisinin ardından İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ‘Emek’i kurtarmaya aday olduklarını’ açıklayarak sinemayı koruyarak değerlendirecek bir proje hazırlamak için 6 ay süre istedi. Ahmet Misbah Demircan ise geçen günlerde sinemanın parçalarını sökmeye başladıklarını belirtti.