Eserleri 30’un üzerinde dile çevrilen yazar Elif Şafak’ın Türkiye’de bir dönem çok tartışılan ve 301’inci madde kapsamında “Türklüğü aşağıladığı” iddiasıyla yargılanan, “Baba ve Piç” adlı romanı İtalya’da tiyatroya uyarlandı. Serra Yılmaz’ın da başrollerinde yer aldığı, kapalı gişe oynanan piyesin Floransa’daki prömiyeri büyük ilgi gördü.

Sanat ve tarihin önemli merkezlerinden Floransa kentindeki Rifredi Tiyatrosu, Tarkan, Sezen Aksu ve Baba Zula şarkılarının eşlik ettiği, ezan sesinin duyulduğu, aşurelerin pişirilip, tarifinin verildiği, Türk ve Ermeni mutfağının vazgeçilmez lezzetleriyle sofraların kurulduğu bir temsile; Baba ve Piç’e ev sahipliği yaptı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Türkiye’de ilk baskısını yaptığı 2006 yılında en çok okunan kitap olan “Baba ve Piç”, aynı yıl “La Bastarda Di İstanbul (İstanbul’un Piçi)” adıyla raflarda yerini aldığı İtalya’da sahneye yine bu isimle konuldu.

Müslüman-Türk Kazancı ailesiyle Türkiye kökenli Ermeni-Amerikalı Çakmakçıyan ailesinin İstanbul- San Francisco hattında iç içe geçen ve 90 yıla dayanan öykülerini konu edinen eser, 1915 Ermeni Soykırımı sürecinde yaşanan olayların etrafında iki toplumun ilişkilerini inceliyor.

“La Bastarda Di İstanbul”, Rifredi Tiyatrosu’nda Salı akşamı yapılan prömiyer gibi, gösterileceği 15 Mart’a kadar kapalı gişe oynayacak.

“TÜRKİYELİ KİTAPLAR ARASINDA ‘BABA VE PİÇ’ ÖN SIRADA”

Rifredi Tiyatrosu’nun yöneticisi Angelo Savelli, La Bastarda Di İstanbul’u sahnelemek için Elif Şafak’tan güçlükle izin alabilmiş ve bunun için iki yıla yakın süre gerekmiş.

Serra Yılmaz’ın da çabalarının buna katkı sağladığını dile getiren Savelli, prömiyer öncesi yaptığı açıklamada, “Serra Yılmaz gibi başarılı ve sempatik bir oyuncuyla burada çalışmaya devam etmekten memnunum” dedi.

“Baba ve Piç” hikâyesinin kendisini çok etkilediğini anlatan Savelli, “Orhan Pamuk’tan sonra bir diğer evrensel yazar olan Elif Şafak’ı keşfettim ve kişisel olarak onu tanımasam da tüm kitaplarını okuduktan sonra onun tam bir meftunu oldum” sözleriyle Şafak’a olan hayranlığını ifade etti.

Savelli, “Baba ve Piç”in İtalya’da en çok okunan Türkiye kökenli kitaplar arasında yer aldığını söyledi.

“1915’İN YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜNE DENK GELMESİ GÜZEL BİR ŞEY”

Tiyatro kapsamında sahne alan Serra Yılmaz, artık yeni bir oyunla da izleyici karşısına çıkmak isterken Baba ve Piç’te karar kıldıklarını söyledi.

Söz konusu piyesin, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümüne denk geldiği hatırlatılan Yılmaz, “Bu çok anlamlı oldu, ancak biz özellikle böyle organize etmedik, kendiliğinden oldu ve kendiliğinden olması da güzel bir şey” dedi.  

BABA VE PİÇ, 301. MADDE’DEN YARGILANMIŞTI

Baba ve Piç adlı kitabın Türkiye’de raflardaki yerini almasını takiben, roman kahramanlarının kendi aralarında yaptıkları konuşmalar nedeniyle bir yargılama süreci yaşanmıştı.

Romanda, 1915 Ermeni Soykırımı’na atfen yapılan konuşmalar gerekçe gösterilerek, “Türklüğü aşağıladığı” iddia edilen ve Türk Ceza Kanunu’ndaki 301’inci maddeden yargılanan Elif Şafak, daha sonra beraat etmişti.

Ergenekon davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan, fakat daha sonra serbest bırakılan avukat Kemal Kerinçsiz’in şikâyet ettiği Şafak’ın dava süresince, “Ben iki toplum arasında insancıl ve barışçıl ortamın yaratılmasına katkıda bulunmak istedim” açıklaması hatırlatılan Serra Yılmaz, “Türkiye’de hangi yazar yargılama süreci geçirmedi ki! Geçmişle yüzleşmek çok önemli. Bu toplumsal ruh sağlığı açısından önemli” dedi.