ELBETTE EŞİTİZ!

9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 25 ülkeden, 88 kadın yönetmenin 60'ı aşkın filmiyle, İstanbul, Van, Antalya ve Trabzon'da, 'Elbette Eşitiz! diye haykıracak.

Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nin ilk yıldan itibaren filmlerini festivalde izlediğimiz yönetmen Kim Longinotto, bu yıl da festivalde. Kamerasını Hindistan'da kadınlara yönelik şiddetle mücadele eden hemcinslerine çeviren yönetmenin "Pembe Sariler/Pink Saris" adlı önemli filmi festivalde izleyici ile buluşacak.

Bu yıl dokuzuncu kez gerçekleştirilen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12 Mart'ta İstanbul'da başlıyor. 20 Mart'a dek İstanbul'da devam edecek olan festival, Cezayir, Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern salonlarında takip edilebilecek. Festival İstanbul'da gösterimlerin ardından 26-27 Mart'ta Van'da, 2-3 Nisan'da Antalya'da, 9-10 Nisan'da Trabzon'da izleyici ile buluşacak.

CİNAYETLER CİNSKIRIM GİBİ

Festivalin bu yılki teması "Elbette Eşitiz! Peki Yaşarken Eşit miyiz?" soru cümlesi etrafında gezinecek. Bunun sebebini "Yılı bir yandan yaşamın her alanına sirayet etmiş bunca eşitsizliklerin cinskırım halini alan kadın cinayetlerine varan sonuçları, bir yandan kadın-erkek eşitliğine karşı açıklamalar, eylemlerle geçirince artık duyulması dileğiyle: Eşitiz Dedik!" iadesiyle açıklayan festival komitesi, seslerini duyurmak için vargüçleriyle haykıracaklarını söylüyor.

Çin'den Slovenya'ya 25 ülkeden, 88 kadın yönetmenin son birkaç yılda çektiği belgesel, öykülü, uzun-kısa filmleri festivalde izlemek mümkün. Kim Longinotto'nun Pembe Sariler ve İlksen Başarır'ın Atlıkarınca filmi "Kadınların Sineması" başlığı altındaki en dikkat çeken filmlerden. Bu yıl toplu gösterimde Faslı yönetmen Farida Benlyazid filmlerini izleyeceğiz. Ortadoğu bölümünde ise Soudade Kaadan'ın Hayallerin Peşinde, Dima El-Horr'un Her Gün Bayram, Najwa Najjar'ın Nar Ağaçlarfilmleri gösterilecek. Kendine Ait Bir Cüzdan, Annelik Meselesi ve Cinsiyetler bölümleri de festival ilgiyle takiip edilmesi gereken bölümlerinden.

YASAKLAR VE YALANLAR

Festival kapsamından atölye ve paneller de düzenlenecek, Ayşe Düzkan sinemada cinselliği, Alin Taşçıyan sansürü masaya yatıracak. "Eşitlik: Ne Hediye Ne Lütuf Ne de Gaspa Müsait" konulu panel de izlenmesi elzem etkinliklerden