WWF, 6 Nisan’da başlattığı küresel kampanyayla UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan doğal miras alanlarındaki yıkıcı faaliyetlerin sona erdirilmesi için çağrıda bulunuyor.

AĞAÇ KESİMİ, MADENCİLİK, YAPILAŞMA, PETROL GAZ

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan doğal miras alanlarının neredeyse yarısının tehdit altında olduğunu belirten WWF açıklamasında şöyle dedi:

“Bu alanlar sadece doğal yaşamın sürmesi için değil, bölgedeki insanların refahı ve geleceği için de yaşamsal öneme sahip. Buna rağmen, dünyadaki 229 kültür ve doğal miras alanının 114 tanesi kaçak ağaç kesimi, madencilik, yapılaşma, petrol ve gaz arama gibi çalışmalar yüzünden tehdit altında. 11 milyon insanın geleceği ise Dünya Miras Listesi’ndeki bu alanlara bağlı.”

WWF, Tanzanya’daki Selous Yaban Hayat Parkı, İspanya’daki Donana Milli Parkı ve Beliz’deki mercan resifleri başta olmak üzere koruma değeri yüksek bütün alanları tehdit eden faaliyetlerin durdurulması için gerekli adımların atılmasını istiyor.

WWF’in talepleri arasında, doğal alanların daha iyi korunması ve yönetilmesi, endüstriyel kaynaklı tehditlere yol açan finansal nedenlerin gözden geçirilmesi ve özel sektör yatırımlarını düzenleyen uluslararası standartların güçlendirilmesi gibi çözüme işaret eden öneriler yer alıyor.

TÜRKİYE’DE HEM KÜLTÜREL, HEM DOĞAL MİRAS

Türkiye’de ikisi hem kültürel hem doğal miras; 13’ü ise sadece kültürel miras olmak üzere toplam 15 Dünya Kültür Mirası alanı bulunuyor. Bu sayı İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde 50’ye yakın.

WWF, Türkiye gibi geniş ve özel bir coğrafyada eşsiz güzelliklere sahip çok sayıda doğal alanın Dünya Mirası olarak tescillenmeyi hak ettiiğini belirtiyor.

Bunlardan bir tanesi WWF-Türkiye’nin daha önce UNESCO Milli Komitesi’ne teklif ettiği Kaş-Kekova bölgesi. Kaş-Kekova karma (kültürel ve doğal) miras listesine bir örnek. Doğal miras listesine girebilecek yerler arasında da Küre Dağları ve Kaçkar Dağları gibi herkesin bildiği alanlar var.

Türkiye, 10 Temmuz 2016'da İstanbul'da başlayacak Dünya Mirası Komitesi'nin 40. toplantısına ev sahipliği yapacak.

TÜRKİYE’NİN DÜNYA MİRAS LİSTESİ

 Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) [1985]

Pamukkale-Hierapolis (Denizli) [1988]

İstanbul'un Tarihi Alanları [1985]

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985]

Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) [1986]

Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) [1987]

Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) [1988]

Safranbolu Şehri (Karabük) [1994]

Troya Antik Kenti (Çanakkale) [1998]

Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011]

Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) [2012]

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014]

Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014]

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (2015)