CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Adana Devlet Tiyatrosu (DT) Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi’nde, önceki gün prömiyeri gerçekleştirilen “Fadik Kız” adlı oyunun DT Genel Müdürü Mustafa Kurt tarafından sansürlendiğini iddia etti. 

Aygün’ün, Twitter hesabından yaptığı, “Kadın oyuncuların kıyafeti ‘açık’ bulunup tayt giydirmişler ve birçok kelime ‘müstehcen’ denilerek metinden çıkarılmış” açıklamasına, Adana DT Müdürü Gökhan Doğan, “Oyunda bir yatak sahnesi var. O yatak sahnesinde de oyuncumuz oynarken eteğin altına giyilen tayt, iç çamaşırı gibi görünüyordu. ‘Sadece ona dikkat edelim’ denildi. Oyun Ankara’nın Altındağ ilçesinde geçtiği, biraz da varoşvari bir yer olması gerektiği için oyuncunun altındakinin tayt değil de basma gibi bir kostüm olması gerektiği dillendirildi. Hepsi bu” yanıtını verdi.

Adana DT, perdelerini önceki gün Orhan Asena’nın yazdığı, Levent Ulukut’un yönettiği “Fadik Kız” adlı oyunla açtı. DT Genel Müdürü Mustafa Kurt da prömiyerden bir gün önce Adana’ya gidip oyunu izledi. Ardından oyunla ilgili CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Facebook sayfasından, oyunun DT Genel Müdürü Kurt tarafından “sansürlendiğini” iddia etti.

Aygün, “Adana DT, bugün oynayacak Orhan Asena’nın ‘Fadik Kız’ adlı oyunuyla sezonu açıyor. Fakat DT Genel Müdür Vekili tarafından oyun sansürlenip büyük ölçüde budanmış, mesela ‘kadın ve erkek oyuncular birbirine dokunmasın, yaklaşmasın ve sarılmasın’ emri verilmiş, kadın oyuncuların kıyafetlerini ‘açık’ bulup tayt giydirmişler ve birçok kelime ‘müstehcen’ denerek metinlerden çıkarılmış. Ee Molla Hüseyin Çelik’in ‘açık’ diye kadın sunucuyu işten attığı ülkede Adana’daki tiyatro oyunu da böyle olur. Tayyip ve mollaları ülkeyi hızla Katar ve Suudi Arabistan’a çevirme yolunda devam ediyorlar; anlaşılan Gezi’den hiçbir ders almamışlar!” açıklamasında bulundu.

'TAYT İÇ ÇAMAŞIR GİBİ GÖRÜNÜYORDU'

Aygün’ün açıklamalarının ardından Cumhuriyet’e açıklama yapan Adana DT Müdürü Gökhan Doğan, “Tiyatro olarak kesinlikle sansür iddialarını kabul etmediklerini” dile getirdi.

Doğan, “Öncelikle oyunu izleyenler kesinlikle sansür uygulanmadığını görecekler. Oyunda bir yatak sahnesi var. O yatak sahnesinde de oyuncumuz oynarken eteğin altına giyilen tayt, iç çamaşırı gibi görünüyordu. ‘Sadece ona dikkat edelim’ denildi. Ayrıca oyun Ankara’nın Altındağ ilçesinde geçtiği için, biraz da varoşvari bir yer olması gerektiği için oyuncunun altındakinin tayt değil de basma gibi bir kostüm olması gerektiği, kostüm tasarımcısının bu ayrıntıyı atladığı dillendirildi. Hepsi bu” dedi.

Oyuncunun söz konusu oyunda kırmızı bir elbise giydiğini, bu elbisenin de oyunun söz ettiği bölgenin özelliklerine göre “modern” kaldığını dile getiren Doğan, oyunun konseptine göre bu durumun çok doğru olmadığını kaydetti.

Doğan şöyle konuştu: “İddia edildiği gibi oyunun metninden çıkarılan bir söz yoktur. Yalnızca oyunun konseptine kadın oyuncumuzun giydiği tayt, inestetik göründüğü için sayın genel müdürümüz ve başrejisörümüz, konsepte uygun olması bakımından bir eleştiri getirmiştir. Ancak çok üzüldüm. Çünkü söz konusu iddiayı prömiyer sırasında öğrendim. Nasıl olur da 12 saat içinde böyle bir durum servis edilir, anlamak mümkün değil. Son derece çarpıtılmış ve eklemlenmiş bir durum. Sansürle uzaktan yakından ilgisi yok. Ayrıca Sayın Aygün oyunumuzu izlemedi. Oyunumuz açık, herkes gelip izleyebilir. Herkesi, sayın vekilimizi de Adana’ya, oyunumuzu izlemeye davet ediyoruz.” (Cumhuriyet)