Dersimli sanatçı kardeşler Metin ve Kemal Kahraman ile Amanos Haber bir röportaj gerçekleştirdi. Alevilik, Dersim, Ortadoğu ve halklar üzerine ilerleyen röportajda konu siyasete ve HDP’ye de geldi… Röportajın ilgili bölümünde seçimler ve HDP ile ilgili konuşmalar şöyleydi:

Amanos Haber: Suriye’deki savaş Hatay’ı nasıl etkilemiş görünüyor.

Metin Kahraman: Bu savaşın yürütücüsü AKP’dir. Ülkemizi ve Ortadoğu’yu bir savaşın ortasına attı. Hatay’dan Hakkari’ye kadar insanlar kaygılı. Hatay’da daha fazla kaygı var.

Burada aynı zamanda sisteme müdahale etmeye çalışılıyor. Öncesinde Alevi ağırlıklı bir ticaret varken, son birkaç yıldır, ticaretin Alevilerin elinden çıktığı görülüyor. Bu savaşı lanetliyoruz.

Kemal Kahraman: Akp mezhepçilik temelinde çok tehlikeli işler yapıyor. Özellikle komşularımızla ile olan ilişkilerimizi değiştirdi. Bu savaş bitse bile onlarca yıllık bir düşmanlığın temeli atılıyor. Benim gördüğüm kadarıyla AKP’yi götürecek bir zemin arayacaksak, Bu AKP’nin gözü karalığı, O’nun sonu olacak.

Amanos Haber: Kobani bir çok şeyi değiştirdi. Alevilerle Kürtlerin yakınlaşması gerçekleştirdi mi?

Metin Kahraman: Kobani’de her kesimden insan bir araya gelerek barbarlığa karşı geldi o anlamda, Kobani bir devrimdir. HDP’nin de çoğulculuğu esas alarak hareket etmesinde Kobani’deki direnişin çok önemli rolü var.

“HERKESİ HDP’Yİ DESTEKLEMEYE DAVET EDİYORUZ”

Amanos Haber: Seçimlere dönük mesajınız var mı?

Metin Kahraman: HDP’yi destekliyoruz.

Kemal Kahraman: Kobani konusunda ben de aynı şeyi düşünüyorum. Ortadoğu, Sunni, Şii vs. diye mezhep çatışmaları şeklinde bölünmüşken, Kürtlerin çoğunluğunun Sunni olmasına rağmen, burada kendi talepleri ekseninde gerici IŞİD barbarlığına karşı halk olarak durdular. IŞİD’in, AKP’nin de önünü açmasıyla birlikte Anadolu içlerine kadar girmesine engel oldular. Çok önemli tarihsel işler yaptılar.

Savaş daha yeni başladığı günlerde AKP’nin hesabı çok daha farklıydı. O anlamda Suriye yönetiminin Kürt bölgelerinden çekilmesi AKP’yi çok zor durumda bıraktı. Çok iyi görülmüş bir hamledir.

Alevilerin Kürt Hareketine yönelik tarihten gelen kuşkuları vardı. Zaman zaman bu şüpheyi haklı çıkaracak hatalı çıkışlar da oldu. Örneğin bu savaşı bitirmek için ortaya atılan bin yıllık kardeşlik tezi. Bu Alevileri ürküttü. Bu anlamda bu seçimle birlikte HDP’nin yeni bir stratejiyle, hak talebi olan diğer halklarla birlikte yeni bir demokrasi mücadelesi çerçevesinde bir hat kurmaları çok önemli bir hamledir. Özellikle Selahattin Demirtaş, olumlu, doğru yaklaşımlarla Alevileri kısa sürede ikna etti.

Bu anlamda HDP’nin yaptığı çok önemli bir girişimdir. Özellikle bu sistemin uygulamalarından mağdur olan tüm halkların, 30-40 yılık bir deneyimi olan bir siyasi hareketin kendisini dönüştürmesiyle yan yana gelmelerini çok önemli buluyorum. En başından beri bu birlikteliğin kurulması gerekiyordu.

HDP’nin diğer grupların da taleplerini içeren bir formül oluşturması çok önemli. Türkiye’yi değiştirmek hedefini gerçekleştirirken kendisini değiştirip dönüştürmek ancak Kürt Hareketinin altından kalkacağı bir şeydir. Bunu görüp buna uygun siyaset geliştirdiler. Biz de genel olarak Alevilerin yönelimine bağlı olarak biz de HDP’yi destekliyoruz. Bütün demokratları ve Türkiye’nin gidişatına dur demek isteyen herkesi bu çerçevede HDP’yi desteklemeye davet ediyoruz.

Amanos Haber: Dersimliler Demirtaş’a güveniyor mu?

Kemal Kahraman: Dersimliler’de bir netlik var. Dersimliler CHP’ye oy vermelerine rağmen hiçbir zaman CHPli olmadılar. Dersim’i Stockholm sendromu olarak gören temsilciler varsa bunu yanlış okuyorlar. Bu yanlış perspektiften bakarak Dersimlileri Kemalist olarak nitelendirmek yanlış. İdeolojik olarak hiçbir zaman Kemalist olmadılar. CHP’ye oy vermeleri bunu böyle göstermez. Meşruiyet zemini içerisinde önünde başka bir alternatif olmaması sebebiyle, oyların boşa gitmemesi sebebiyle CHP’ye oy verdiler.

CHP’nin laiklik tezi, Sunni vatandaşlık tezini ortadan kaldırıyor 600 yıllık hilafetten sonra laiklik zemininde herkesin eşit oluşunu söylüyor. Ama bu bir ideolojik angajman dolayısıyla değil de, ehven-i şer dolayısıyla idi. Şimdi Selahattin Demirtaş’la somutlaşan akıl belirleyici olunca Dersimliler desteklerini veriyorlar.

Röportajların tamamı 2 bölüm halinde aşağıdaki linklerden okunabilir:

http://www.amanos.org/haber/708/kahraman-kardesler-hdp-bizim-icin-en-hayirlisi.html

http://www.amanos.org/haber/707/metin-kemal-kahraman-roportaji-alevilik-bize-verilen-isimdir.html