Serdar Korucu / BirGün

Gökkuşağı renklerine boyanan Cihangir’deki merdivenlerin griye dönüştürülmesinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında rengarenk boyanan cadde ve sokaklar ortaya çıktı. Bu akım beraberinde yeni eylemleri getirse de geçmişte yapılan eserleri de hatırlattı. Tıpkı sanatçı Alper Aydın’ın sosyal medyada şimdi fenomene dönüşen yapıtı gibi.

64 yaşındaki Hüseyin Çetinel’in Cihangir’deki merdivenleri gökkuşağı renklerine boyaması ile başlayan yeni akım önce mahalle halkının ardındansa medya aracılığı ile tüm Türkiye’nin ilgisini çeken yeni bir sivil itaatsizlik sürecini doğurdu.

Türkiye’nin birçok ilinde “gökkuşağı eylemleri” yapılırken son olarak Ordulu sanatçı Alper Aydın’ın geçen yıl kendi memleketi olan Karadeniz Yason koyunu renklendirdiği çalışması da gündeme geldi.

Tam bir yıl önce, 2012 sonbaharında yapmış Alper Aydın yapıtını. Doğal maddelerden hazırlanan toz boya ile boyamış taşları. Canlı renkler elde etmiş. Ardından da fotoğrafını çekmiş. Kimseye göstermeden arşivine koymuş belki bir gün kişisel sergisine koyar diye.

Ardındansa dayanamamış kendine saklamaya, sosyal paylaşım sitesi Facebook’a yüklemiş. O dönem 90 kişi beğenmiş eserini, paylaşımlar da olmuş ama ses getirmemiş bugünkü kadar. Zaman geçtikçe, denizdeki dalgalar taşlardaki renkleri soldururken, Türkiye’deki “dalgalanmalar” ise onun eserini gün yüzüne çıkartmış.

Gezi Parkı ile yükselen çevre duyarlılığının ardından son olarak griye boyanmaya meydan okuyan, tek renge karşı çıkan “gökkuşağı eylemleri” Aydın’ın yapıtını da ön plana çıkarmış. Hem de yapımından yaklaşık bir yıl sonra.

Uzun beton merdivenler gibi şehirlere özgü bir simgeyi seçmemesinin nedenini Alper Aydın şöyle açıklıyor: “Benim amacım insanları doğaya yaklaştırmak, yakınlaştırarak bağ kurmaktı. Merdivenler şehirlerin, taşlar doğanın simgesi.”

Bir yıl sonra gündeme gelmesini ise “tesadüf” diye niteliyor sadece. Belki “Hayat sanatı taklit eder” sözü bu olsa gerek…