Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kültür ve Sanat Platformu, 2015’te kültür ve sanat alanına yönelik uygulanan baskı ve sansürleri içeren bir rapor yayımladı. “Yazma! Oynama! Konuşma!” başlığı ile yayımlanan raporda 2015 yılında sanatta ifade özgürlüğüne yönelik 104 ihlalin saptandığı belirtildi.


Rapora dair bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, 2015’te kültür sanat alanına uygulanan baskı ve sansür olaylarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sınırlı kalmadığını, baskı ve yasakların illerdeki bakanlıklara ait kurumlar ve Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) belediyeler eliyle tüm ülkeye yayıldığını söyledi. Karakaş, “104 ihlal, ülkemizde kültür ve sanatın ciddi bir tehdit altında olduğunu gösteriyor. Siyasal iktidar, ‘yandaş’ olmayan sanatçıları cezalandırırken, sanat kurumlarını ele geçirme, kendi sanatçılarını yaratma çabası içinde” ifadelerini kullandı. 

Raporda, “AKP Hükümeti’nin otoriter yönetim anlayışı, ifade özgürlüğünü yok sayan uygulamaları kültür-sanat alanına baskı ve sansür olarak yansımaktadır. Sanata baskı ve sansür 2015 yılında da devam etti. AKP Hükümeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı çağdaş ve özgür sanata adeta savaş açmış durumda. Bu savaş AKP’li yerel yönetimler illerdeki bakanlıklara bağlı kurumlar eliyle tüm ülkeye yayılmış bulunuyor” denildi. 

AKMEN’E AÇILAN DAVA DA RAPORDA

Suudi Arabistan Kralı’nın ölümü üzerine Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın perde kapatması, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 17 yıllık Altın Portakal Şiir Ödülü törenini iptal etmesi, 94 gazetecinin sürekli basın kartlarının iptal edilmesi, İstanbul Film Festivali’nde Bakur belgeselinin sansürlenmesi, Levent Üzümcü’nün Şehir Tiyatrolarından ihraç edilmesi gibi olaylar rapora yansıdı. 

Ekim ayında hayatını kaybeden, gazetemizin yazarı Üstün Akmen’e bir köşe yazısından dolayı, dönemin Kültür Bakanı Ömer Çelik’in hakaret davası açması da raporda yer aldı. 

“Kültürel ve sanatsal etkinliklere uygulanan sansür ve baskılarla, bakanlık bünyesindeki sanat kurumlarının ve AKM gibi kültür-sanat merkezlerin yok edilmek istenmesiyle mücadeleyi bir görev biliyoruz” denilen raporda, “Sanatsal alan, müzik, sinema, tiyatro, resim, heykel, edebiyat gelişmeden ve yaygınlaşmadan demokrasisinin ve insani gelişmenin ilerleyemeyeceğini biliyoruz” denildi.