ELİF Ekinci / Radikal

 

Magazin Gazetecileri Derneği, 1999 yılında düzenlediği ödül töreninde sahnede ‘Kürtçe şarkı yapacağı’nı söylediği için linç girişimine uğrayan Ahmet Kaya anısına ‘özel ödül’ verme kararı aldı.

 

Magazin Gazetecileri Derneği (MGD), Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ile yapılan fikir alışverişi sonrası ödül alacak ismi, Kaya’nın bağlamacısı ve orkestra şefi Ümit Yılmaz olarak belirledi. MGD Başkanı Sinan Tosun, Radikal ’e yaptığı açıklamada, Ahmet Kaya Özel Ödülü fikrinin iki yıldır yönetim kurulunun gündeminde olduğunu, hatta ödülün geçen sene verilmesinin planlandığını ancak Van depremi nedeniyle törenin iptal edildiğini söyledi. “Bunu bir özür olarak algılamak yanlış olur çünkü biz olayın bir yerinde değildik, yalnızca gecenin ev sahibiydik” diyen Tosun, ödülün geleneksel bir ödül olmayacağını, yalnızca bu yıl verileceğini belirtti.

 

Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık “Ben o gecenin tanıklarından biriyim. Korkunç şeyler yaşandı o gece orada. Ahmet Kaya’ya bunu yapanların şimdi utanıyor olması lazım. Bu MGD ismiyle hafızalara kazındığı için kara bir leke gibiydi her zaman. Ama bence çok geç kalınmış bir olay. Hemen ertesi yıl yapmaları gerekiyordu” derken, müzik eleştirmeni Murat Meriç ödülü ‘sevindirici’ bulmayanlardan. Meriç, “Bu bir ‘iade-i itibar’ ise buna gerek yok. Özür için ise çok geç kaldılar” diyor.

 

1999 yılı MGD töreninde ödülünü almak için sahneye çıkan Ahmet Kaya; “Önümüzdeki kasette, Kürt asıllı olduğum için Kürtçe bir şarkı yapıyorum, Kürtçe bir de klip çekiyorum ve bu klibi yayımlayacak yürekli insanların olduğunu da biliyorum. Yayımlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını da biliyorum” demişti. Kimi davetliler tarafından hakaretlerle protesto edilen Kaya, tekrar sahneye çıkıp “Yuhlayan arkadaşlara da teşekkürler. Biz yaşamımız boyunca Türkiye ’nin bölünmez bütünlüğünü savunduk ama Kürt halkının realitesini reddeden insanların da kafasından inmeyeceğim” demişti. Sanatçı, sahneye fırlatılan çatal bıçaklardan korunmak amacıyla kulise alınmıştı. Olayın ardından sahneye çıkan bir kısım davetliler 10’uncu Yıl Marşı’nı ve ‘Memleketim’ adlı şarkıyı söylemişti. Kaya bu gecenin ardından, ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

 

ÖDÜLÜ ALAN İSİM AHMET’İ GÜLÜMSETMELİ

GÜLTEN KAYA (Ahmet Kaya’nın Eşi): 2010 yılında eşim için “O’nsuz 10 yıl” başlığıyla bir anma organizasyonu düzenlemiştik. MGD yönetimi o sıralar beni ziyaret etti ve bu organizasyonla ilgili kendilerine düşen bir sorumluluk olup olmadığını, dernek olarak böyle anılmak istemediklerini ve bunun telafisi için yönetim olarak böyle bir ödül vermek istediklerinden söz etmişlerdi. Bu ziyaret ilk defa oluyor tabii. Geçen zamanda ise başka bir temasımız olmadı. Birkaç gün önce telefonla arandım ve bana bu ödülün bu yıl gerçekleştirileceği söylendi. Ahmet Kaya, aramızdan doğal bir seyirle ayrılmış olsaydı dahi adına ödül verilmesi gereken bir müzik adamı olurdu. Şimdi MGD’ye düşen, gelenekselleştirmek istediği bu ödülü, Ahmet Kaya’yı doğru algılayarak, onun toplumsal ve müzikal yaklaşımlarını doğru algılayarak, bu ödülü, bu algının içerisine alınabilecek müzik insanlarına sunmak olmalı. Bu sene ödülü uzun yıllar Ahmet Kaya müzikal sürecine emek vermiş değerli bir müzisyen olan Ümit Yılmaz alacak. Benim için önemli olan, ödülün hak görüldüğü ismin Ahmet’i de gülümsetmesidir.