Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Türkiye’nin bir zamanlar sahip olduğu kültürel çeşitlilik ve bunun yok oluş sürecine dair kitaplar, yayınlar, sergi ve etkinlikler düzenleyen Bir Zamanlar Yayıncılık, kuruluşunun onuncu yıldönümünü İstanbul Pangaltı’ndaki Galeri Bir Zamanlar’da düzenlenen “On Yıl Sergisi” ile kutluyor. Sergide, 2005’ten bu yana, başta Ermeniler olmak üzere, Anadolu’da yaşamış olan halklara ilişkin önemli eserler yayımlayan Bir Zamanlar Yayıncılık’ın yayın portföyündeki eserlerle birlikte dönemsel kartpostal ve fotoğraflar da ziyaretçilerin dikkatine sunuluyor. Sergide ayrıca, Bir Zamanlar Yayıncılık tarafından farklı mekan ve tarihlerde düzenlenen sergi ve kültürel etkinliklerin de tanıtıldığı bir video gösterimi yer alıyor.

ON YILDA 49 ESER

Bir Zamanlar Yayıncılık’ın kurucusu Osman Köker, dün açılışı yapılan sergide yaptığı konuşmada, zorlu koşullara rağmen, yayınevi portföyünde yer alan elliye yakın kitabı okurlara sunduklarını kaydetti. 10 Kasım 2004’te kurulan Bir Zamanlar Yayıncılık’ın kuruluş aşamasından bugüne dek yaşanan süreci anlatan Osman Köker, gazetecilik, dergicilik alanında uzun süre uğraş verdikten sonra, 1990’lı yıllarda İstanbul’un tarihine yöneldiğini ve böylelikle sık sık azınlıkların varoluşlarına ilişkin kayıt ve tanıklıklarla karşılaştığını ifade etti. O yıllarda, eşi Neşe Ozan ile birlikte İnsan Hakları Derneği’nde Azınlık Hakları İzleme Komisyonu’nun kuruluşunda yer aldıklarını belirten Köker, daha sonra Tarih Vakfı’nda çalışmaya başladığını ve Toplumsal Tarih dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendiğini söyledi. 2000’li yılların başında, farklı yayınevlerinde Türkiye’deki azınlıkların tarihine yönelik kitap editörlüğü yaptığını kaydeden Köker, o süreçte kendi imkânlarıyla, “100 Yıl Önce Türkiye’de Ermeniler” adlı bir kitap hazırlığına giriştiğini ve Bir Zamanlar Yayıncılık’ın kuruluş aşamasının bu kitabın yayımlanmasıyla meydana geldiğini ifade etti.

RESMİ TARİH ANLATIMINA KARŞI FARKLI BİR VİZYON

Bir Zamanlar Yayıncılık’ın ilk etkinliğini 8 Ocak 2005 tarihinde “Sireli Yeğpayrıs (Sevgili Kardeşim)” sergisiyle gerçekleştirdiğini kaydeden Köker, yayınevinin vizyonundan bahsederken şunları söyledi: “Bugüne dek varlıklarından, sundukları katkılardan hiç bahsedilmeyen azınlıklar ve gayrimüslimler, ansızın ‘Kurtuluş Savaşı’ döneminde ortaya çıkıyor ve bizi arkadan hançerliyorlar gibi resmi bir tarih anlatımı var. Bu bağnaz bir milliyetçiliğe yol açıyor. Bunu kızım Yasemin’in eğitim aldığı okul yıllarında da gördüm. Azınlıkların görünür olmadığı, sadece birer ‘sorun’ olarak algılandıkları yeni bir nesil daha yetişiyor. Bu durumu kırmak için yaygın bir şey yapmak istiyordum, Bir Zamanlar Yayıncılık bu düşünceden hareketle yola çıktı.”

SERGİ 22 OCAK 2015’E DEK ZİYARETE AÇIK OLACAK

İstanbul Pangaltı’ndaki Teyyareci Fehmi Sokak’ta bulunan Nostalji Kültür Kitabevi’nin üst katındaki Galeri Bir Zamanlar’da 22 Ocak 2015 tarihine dek ziyarete açık olan serginin muhteviyatına ilişkin bilgi veren Köker şöyle konuştu: “Bugünlerde onuncu yılımızı tamamlıyoruz. Bir bilanço çıkaralım istedik. Türkiye’nin geçmişte sahip olduğu kültürel çeşitliliğe ve bunun yok oluş sürecine ışık tutmak için on yılda neler yaptık ve yine bu alanda Türkiye’de neler yaşandı? Bunu ortaya koymak istedik. Arzu edenler, çıkardığımız bilançoyu görmek için 22 Ocak 2015’e dek sürecek olan sergimizi ziyaret edebilir.”