Sosyal medyada yaptığı müziklerle kendinden söz ettirip, geçtiğimiz aylarda ilk albümünü çıkaran müzisyen Mabel Matiz TRT'nin sansürüne uğradı.

TRT Müzik Daire Başkanlığı'nın, TRT radyo ve TV kanallarında yayınlanacak albümlere uyguladığı denetimden Mabel Matiz'in "Barışırsa Ruhum" adlı şarkısı geçmedi.

Mabel Matiz Facebook hesabı üzerinden "barışırsa ruhum trt denetiminden geçememiş ve ben bu durumdan pek memnunum."  diyerek tepkisini dile getirdi.

GELENEKTEN SANSÜRCÜ

Müzik tarihinde çeşitli sanatçılara uyguladığı sansürle her zaman gündemde olan TRT,  Sezen Aksu, Aylin Aslım ve birçok kadın sanatçının seslendirdiği Güldünya albümünde de Aslım'ın şarkısına sansür uygulayarak yayınlamamıştı. Yine 1984'te çıkan Sezen Aksu'nun "Sen Ağlama" albümündeki bir çok şarkı,1985'e kadar TRT Tv ve radyolarında yayınlanmamıştı. Sen Ağlama albümü, 1 yıllık sansürün ardından 1 yılı aşkın bir süre müzik listelerinin en başında yerini almıştı.

Sansürden geçmeyen Mabel Matiz'in şarkısının sözleri ise şöyle:



mahreminizle siz ne kadar da güzelsiniz

kıyamam tanrınıza eğer tanrımı affederseniz

yemleriniz kafa yapıyor ama, gördüm, geçici

dişleriniz canıma batıyor ama, can da uçucu

neşelerimizi köşelerinizle değiştirirken

düşlere, masallara kirli kondomlar giydirdiniz



politize şevkat, hümanize şiddet 

barışırsa ruhum, eşele ve mahvet

biri yasak derdinde, kimi ahlak uğrunda 

dünyayı assan da, beni kessen de 

bu şarkı bitmez, bu müzik susmaz

***

(Sansürlenen şarkıyı en alttaki videodan dinleyebilirsiniz.)

***

Mabel Matiz Kimdir? (Wikipedia’dan)

Fatih Karaca (d. 31 Ağustos 1985, Mersin), Türk Pop, melodramatik ve akustik şarkıcısı.

Mabel adını Kumral Ada Mavi Tuna adlı romanda yer alan Tuna karakterinin takma adından alır. Matiz ise, müziğini en iyi tanımladığına inanarak adına eklediği ve «çok sarhoş, düşkün kimse» anlamlarına gelen eski yunanca kökenli (bkz. «methusos, methiysosis, metizmenos») argo bir kelimedir.

Mabel, çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını, müziğinin hammaddesini borçlu olduğunu söylediği, bir Akdeniz kasabası olan Erdemli’de geçirmiştir. İlkokulu Tömük Dr. Mustafa Erden İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Erdemli Anadolu Lisesi’nde tamamlamış; 2003’te üniversite eğitimi için İstanbul’a yerleşerek 2008’de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2011 yılı itibariyle İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde yüksek lisans öğrencisidir.

Lise ve üniversite yıllarında kısa süreli gitar ve şan dersleri almış, üniversitede ilk müzik çalışmaları sayılabilecek birkaç cover grubu denemesinden sonra kendi içine dönerek kendi şarkılarını yazmaya ve daha sonradan adını duyuracağı ilk kişisel ev kayıtlarını almaya başlamıştır. 2008’den bugüne, gitar vokal ağırlıklı kaydettiği şarkılarını ve cover demolarını kişisel web sitesi üzerinden anonim olarak yayınlamaktadır. 2009 yazında müziğine büyük ilgi gösteren Engin Akıncı ile tanışarak ilk solo albümünün hazırlıklarına başlamış, proje dahilinde Alper Erinç ve Alper Gemici ile bir araya gelerek albüm için stüdyoya girmiştir. Mabel, müzikal prodüktörlüğünü ve bütün aranjelerini Alper Gemici ile birlikte üstlendiği ve 1 yıldan fazla bir süredir üzerinde çalıştığı, kendi adını taşıyan ilk albümü'nü 11 Mayıs 2011'de çıkarmıştır.

Kaynak: Ardıl Bayram ŞAHİN / www.bayram-sahin.blogspot.com / [email protected]

MABEL MATİZ’İN ANLAMI

MABEL MATİZ NE DEMEK?

(d. 31 Ağustos 1985, Mersin)

Mabel adını Kumral Ada Mavi Tuna adlı romanda yer alan Tuna karakterinin takma adından alır. Matiz ise, müziğini en iyi tanımladığına inanarak adına eklediği ve «çok sarhoş, düşkün kimse» anlamlarına gelen eski yunanca kökenli argo bir kelimedir.

Mabel, çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını, müziğinin hammaddesini borçlu olduğunu söylediği, bir Akdeniz kasabası olan Erdemli’de geçirmiştir. İlkokulu Tömük Dr. Mustafa Erden İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Erdemli Anadolu Lisesi’nde tamamlamış; 2003’te üniversite eğitimi için İstanbul’a yerleşerek 2008’de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2011 yılı itibariyle İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde yüksek lisans öğrencisidir.

Lise ve üniversite yıllarında kısa süreli gitar ve şan dersleri almış, üniversitede ilk müzik çalışmaları sayılabilecek birkaç cover grubu denemesinden sonra kendi içine dönerek kendi şarkılarını yazmaya ve daha sonradan adını duyuracağı ilk kişisel ev kayıtlarını almaya başlamıştır. 2008’den bugüne, gitar vokal ağırlıklı kaydettiği şarkılarını ve cover demolarını kişisel web sitesi üzerinden anonim olarak yayınlamştır. 2009 yazında müziğine büyük ilgi gösteren Engin Akıncı ile tanışarak ilk solo albümünün hazırlıklarına başlamış, proje dahilinde Alper Erinç ve Alper Gemici ile bir araya gelerek albüm için stüdyoya girmiştir. Mabel, müzikal prodüktörlüğünü ve bütün aranjelerini Alper Gemici ile birlikte üstlendiği ve 1 yıldan fazla bir süredir üzerinde çalıştığı, kendi adını taşıyan ilk albümünü 11 Mayıs 2011′de Zoom Kurumsal etiketiyle çıkarmıştır.

Kendi adını taşıyan ilk albümü yayınlanır yayınlanmaz çok geniş bir kitleye ulaşan Mabel Matiz, dinleyicileri ve Türkiye’nin önde gelen müzik eleştirmenleri tarafından ülkemizin en fazla gelecek vadeden genç müzisyenleri arasında gösterilmiştir. 2011 yılında yapılan değerlendirmelerde ilk albümü, yılın en iyi ilk 10 albümü arasında gösterilmiş, albümde yer alan “Arafta”, “Söylese O Ben Söyleyemem”, “Kül Hece”, “Filler ve Çimen” ve “Barışırsa Ruhum” adlı şarkılara çekilen video klipler büyük beğeni toplamıştır.

Bu arada Mabel Matiz kendi albümleri dışında Türkiye’nin önemli sanatçılarının albümlerinde de söz ve beste olarak yer almaktadır. Teoman’ın “Aşk ve Gurur” albümünde yer alan “Sahilde Bir Sarhoş, Göksel’in “Bende Bir Aşk Var” albümündeki “Yarım Kalan Şarkı” ve Cey’lan Ertem’in “Ütopyalar Güzeldir “ albümündeki “Cennetin Irmakları” adlı şarkıların söz ve besteleri yine sanatçı Mabel Matiz’e aittir.

Bu süreçte başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Anadolu’nun bir çok şehrinde konser veren Mabel Matiz, 2012 yılının Ağustos ayında 2. Albümü olan Yaşım Çocuk’un kayıtlarına başlamıştır. Bütün aranjeleri Can GünGüngör ve Cihan Mürtezaoğlu’na ait olan yeni albümün mixleri ve vokal koçluğu ise Tolga Görsev tarafından hayata geçirilmiştir. Türkiye’nin en önemli ses kayıt stüdyolarından Erekli – Tunç’ta kaydedilen yeni albümde 9 şarkının sözü ve bestesi Mabel Matiz’e ait olup, albümün ilk tekli ve video şarkısı olarak öne çıkan Zor Değil ise Mete Özgencil ile ortak bir çalışmadır. Albümün bir diğer ses getiren çalışması ise sözü ve müziği Yıldız Tilbe’ye ait olan “Aşk Yok Olmak”tır.