Akün ve Şinasi sahneleri için Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen sanatçılar, devletin sanat üzerindeki her tür baskısının kaldırılmasını talep etti.

Ankara’nın en önemli iki tiyatro sahnesi, Akün ve Şinasi sahneleri yaklaşık iki hafta önce gizli bir ihale ile 23 milyon TL’ye satıldı. Satış talimatının Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından verildiği belirtilirken, sahneleri satın alan Ahmet Meriç ise sahnelere ne olacağıyla ilgili, “Alışveriş merkezi yapmak gibi bir düşüncemiz yok. Otel projemiz var” açıklamasını yaptı.

Sanatçılar ve sanatseverler, satış haberinin ortaya çıktığı günden bu yana eylemliklerini devam ettiriyor.

Akün ve Şinasi sahneleri için yapılan eylemlerden biri de bugün İstanbul’da, Galatasaray Lisesi önünde gerçekleşti. Eyleme, birçok sanatçı ve sanatseverin yanı sıra, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ile Kadir Gökmen Öğüt de katıldı.

“BİR ÜLKEYİ DEĞERLİ KILAN ŞEY SANATTIR”

Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Ender Yiğit, okuduğu basın açıklamasında, AKP iktidarının sanata ve sanatçıya karşı bir savaş başlattığını aktararak, bu savaşın sebebini sanatın muhalif, aydınlık ve ilerici olmasından kaynaklandığını belirtti. Yiğit, sanatın sergileneceği salonların gasp edildiğini vurgulayarak, sözlerini “Biz sanat emekçileri, baskı ve sansüre, kültür miraslarımızın yok edilmesine ve bu düşmanlığa sessiz kalmayacağız. Çünkü en güzel, en aydınlık günler henüz gelmedi!” ifadeleriyle sonlandırdı.

“BİN ODALI SARAY YAPAN İKTİDARIN AKM İÇİN PARASI YOKMUŞ”

Açıklamadan sonra söz alan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, kapatılan Atatürk Kültür Merkezi üzerine açıklamalar yaptı.

Aydın, “Atatürk Kültür Merkezi’nin koruma kurulu kararları doğrultusunda onarılıp hayata geçirilmesi için yürütmeyi durdurma kararı aldık. Üstünden tam 4 yıllık bir zaman dilimi geçti. Kendine bin odalı saraylar yapanlar, AKM’yi onarmak için para bulamadıklarını söylüyorlar. Bunun büyük bir sahtekarlık ve yalan olduğunu bir kez daha buradan ilan etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜSAK İLE SANATA YENİ BİR SANSÜR UYGULANIYOR”

Eylemde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise hükümetin sanat üzerindeki baskısının doruk noktasına geldiğini ifade etti.

Öğüt, CHP’li yöneticiler olarak ilk günden beri sanatçıların arkasında olduklarını belirtti.

TÜSAK yasa tasarısıyla birlikte hükümetin yeni bir sansür uygulamaya çalıştığını ifade eden Öğüt, “En son Fazıl Say ve Macbeth üstünde bir sansür uygulanmaya çalışılmıştı. Kamuoyunun baskısıyla Macbeth tekrar oyun olarak alındı” dedi.

Öğüt, sanat üstündeki her tür baskının kaldırılması gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

dokuz8haber / Müge Akbasan / Foto: Radikal