BDP Siyaset Akademisi'nde ders veren şair-yazar Murathan Mungan, "Kürt hareketi üzerinde yoğunlaşan baskılara karşı bazı insanların bazı yerlerde olmaları, durmaları gerektiğini düşündüğüm için buradayım. Burada olmak bir şeyi ifade eder" dedi.

Prof. Büşra Ersanlı, Ayşe Berktay, Deniz Zarakolu ve Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen ve yazarın BDP Siyaset Akademisi'nde bulunmak, ders dinlemek veya ders vermekten tutuklanmasının ardından akademisyenlerin başlattığı kampanya çerçevesinde şair-yazar Murathan Mungan, BDP Genel Merkezi Siyaset Akademisi'nde "Tarihe kayıt düşmenin yolları" konulu ders verdi.

Derse BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, BDP MYK üyesi Yüksel Mutlu'nun yanı sıra çok sayıda akademisyen ve siyasi parti üyesi katıldı. Açılışta konuşan BDP MYK üyesi Yüksel Mutlu, yakın bir zamanda BDP Siyaset Akademisi'ne yönelik operasyonların gerçekleştirildiğini bu operasyonlar çerçevesinde onlarca insanın gözaltına alındığını ve tutuklandığını hatırlattı. Yüksel, akademilere yapılan operasyonun ardından 700 kadar aydın ve sanatçının operasyonu kınayarak bir bildiri hazırladıklarını ve kapsamda aydın ve sanatçıların akademilerde ders vermeye başladığını belirterek, Ankara'da bulunan akademinin de şair-yazar Murathan Mungan'ı ağırladığını söyledi.

‘HİKAYENİZE SAHİP ÇIKMAZSANIZ, BİRİ SİZE HİKAYENİZİ ANLATMAYA BAŞLAR’

Yüksel'in ardından konuşan Mungan ise BDP'ye ve akademilere yönelik baskılara dikkat çekerek, "Kürt hareketi üzerinde yoğunlaşan baskılara karşı bazı insanların bazı yerlerde olmaları durmaları gerektiğini düşündüğüm için buradayım. Onun ötesinde siyasi inancım görüşlerim zaten biliniyor. Burada konuşuyor olmam buradakiler için bir şey ifade eder" dedi.

Mungan, 90'lı yıllarda Özgür Gündem, Özgür Politika ve Özgür Yaşam'da kültür konulu yazılar yazdığını hatırlatarak şöyle dedi: "Her özgürlük hareketinin entelektüel donanımlı kurumlar veya kişilere ihtiyacı vardır. Buna sahip olmak kimlik mücadelesinin parçasıdır. Ben de 90'lı yıllarda bunun üzerinde durmaya çalıştım. Eğer siz kendi sanatınızı kendi sinemanızı yapmazsanız. Başkaları sizin sinemanızı yapar. Başkaları yaptığı zaman da istedikleri gibi sizin tarihinizi, kültürünüzü yaratır. Irak ile ilgili en insani filmlerde bile 'Amerika neden Irak'ta' sorusunun cevabı yok. Bu filmlerde işgal lafı geçmez. Siz kendi hikayenize sahip çıkmazsanız, birileri size hikayenizi anlatmaya başlar.''

‘EZİLENLER DAHA DONANIMLI OLMALI’

Toprağın altında gömülen bütün tarihlerin bir gün yeniden anlatılacağını ifade eden Mungan, ''Dünya, adil bir yer değil, o yüzden ezilenler çok daha donanımlı, bilgili ve bilinçli olmalı'' dedi.

Buna örnek olarak cemaate yakın kanallarda Kürtleri anlattığı iddiası ile çekilen dizileri örnek gösteren Mungan, "Kürtleri bilmeyen birisi cemaat yayınlarındaki dizilere bakarak Kürtleri öyle zanneder" dedi. (anf)