Melike Demirağ ve Nur Sürer, Kürt sorunun çözümü konusunda silahların susturulmasını ve insanların konuşarak bu sorunu çözmelerini istedi.

İSTANBUL- Hakkari Çukurca'da 24 askerin yaşamını yitirmesinin ardından ETHA'ya yaptıkları açıklamayla üzüntülerini dile getiren sanatçılar, Kürt sorununun diyalog yoluyla çözülebileceğine işaret ettiler. İnsanın insanı öldürmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen sanatçılar, silahların susturulmasını istedi.

'ASKERİ OPERASYONLAR ÇÖZÜM OLMADI, OLAMAZ'

Sanatçı Nur Sürer, ülkenin barışa olan özlemini dile getirerek, "Ben bunun için 30 yıldır sokaklarda bağıran insanlardan biriyim. Kardeşin kardeşi öldürdüğü bir ülkede yaşamak istemem. Artık barış olsun" dedi.

24 askerin yaşamını yitirmesinin ardından sokağa çıkan insanlara dikkat çeken Sürer, şöyle devam etti: "Milliyetçi insanlar ölülerin sayısı arttıkça bağırmaya başlıyorlar. Burada önemli olan sayı değil. Her gün gençlerimiz ölüyor. Sayı 10'un üzerine çıkınca insanlar ellerine bayrakları alıp çıkıyor sokaklara. Bu durumdan artık gerçekten nefret ettim. Orada bağırıp çağırıyorlar ve Kürt halkına hakaretler ediyorlar. Ama orada ölenler arasında Kürt gençlerimiz de var. Bu ülkede Kürt'ü Kürt'e kırdırma politikaları da var maalesef ve bu durum 12 Eylül süreci ile birlikte gelişti. Bütün gelen hükümetler de bu yolu desteklediler. Şimdi bunlar çıkıyorlar sokaklarda ırkçı sloganlarla bağırıp çağırıyorlar, ama anneleri de yine acılarıyla baş başa bırakıyorlar."

Hükümetin askeri operasyonla sorunu çözmekteki ısrarına değinen Sürer, "Askeri operasyonlar bu konuda çözüm değildir. Bu kör savaştan başka bir şey değildir. Bir taraftan ateşkes isteyip, diğer taraftan askeri operasyonlar yapmak asla çözüm olamaz. Bu nedenle de askeri operasyonlar durdurulmalı ve diyalog yoluna gidilmelidir. Çözüm için gerçekten bizim gibi insanlara iş düşse. Ama bunu çözecek olan hükümettir" dedi.

'İNSANIN İNSANI ÖLDÜRMESİNE KARŞIYIM'

Sanatçı Melike Demirağ, yaşanan durumu bir savaş olarak görmediğini belirterek, insanın insanı öldürmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Demirağ, "İnsanların insanları öldürmesini, ne amaç uğruna olursa olsun öldürmesini kabul edemiyorum. Yaşam çok kutsal bir şeydir. Bunun için bir an evvel insanların kendi gerçek insani kimliklerine dönmelerini ve bu işi sonlandırmalarını istiyorum. Konuşarak bu sorunları çözmek zorundayız. Bugün bunun koşulları da mevcuttur. İnsanlara din, dil, ırk olarak bakmıyorum ve bakılmamasını istiyorum. Sorun diyalog yoluyla çözülmelidir" dedi.