Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği tarafından 2006 yılından bu yana organize edilen “Uluslararası İstanbul Şiir Festivali ŞİİRİSTANBUL” bu sene 26 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor.

ŞİİRİSTANBUL/2011, ülkemizde kesintisiz olarak 6. defa gerçekleşen ilk ve tek şiir festivalidir. Şiiristanbul; bu yıl da, her zaman olduğu gibi yerel yönetimlerin, kültür kurumlarının, özel sektör kuruluşlarının ve medyanın desteğini arkasına almaya çalışan; bir sivil, kentli ve edebi girişim olarak gerçekleşiyor.

ŞİİRİSTANBUL/2011, şimdiden bu yıla damgasını vurmuş bulunan “ARAP BAHARI”nı İstanbul’a taşımak üzere ARAP ŞİİRİNİ ana teması olarak belirlemiştir.

Suriyeli Nezih Abu Afş, sadece seçkin bir Arap şairi değil; aynı zamanda önemli bir ressamdır. Festival afişinde, kendisinin 2007’de İstanbul’da yaptığı bir resim yer alıyor. Saif Al Rahbi, Ummanlı bir efsanedir. Geçen yıl, sağlık nedenleriyle katılamamıştı, bu yıl geliyor. Halid Najjar, bütün önemli Mağrip şairleri gibi Akdeniz havzasının bütün kıyılarında esen bir rüzgârdır. Tunuslu Süreyya İkbal, Mısırlı Şaban Yusuf, Arapçanın önde gelen şairleri ve Türkiye’ye ilk defa geliyorlar. Filistinli iki konuğumuz var: Hanan Avvad Kudüs’te yaşıyor. Musa Hawamdeh ise Ürdün’de yaşayan bir Filistinli şair ve gazeteci. Eşi, şair ve gazeteci Abir Zaki, Suudi Arabistan vatandaşı, Türkçe bilir ve festivalimizin danışma kurulu üyesidir. Suudi Arabistan’dan diğer konuğumuz ise, Körfez’in büyük şairlerinden Fowziyya Abu Halit’tir. Ciddi sağlık sorunlarına rağmen Şiiristanbul’u onurlandırıyor. Libya ve Yemen’den davet ettiğimiz değerli şairler ise, takdir edileceği üzere, ülkelerinin koşulları nedeniyle festivale katılamamaktadırlar. Umuyoruz ki, kendilerini daha sonraki festivallerimizde ağırlayacağız.

Festivalin bir diğer teması ise, 80. yaşı vesilesiyle, eksikliğini her yıl daha çok hissettiğimiz, şiirimizin büyük ırmaklarından “Cemal Süreya’nın ve 2. Yeni Şiiri’nin şiirimizin bugünü ve geleceği üzerindeki etkileri” olarak belirlenmiştir. Bu amaçla çeşitli oturumlar, sunumlar, paneller ve okumalar festival programında yer almaktadır.

Ülkemiz şiirinin “divası” Lale Müldür ve 68 Kuşağının önemli şairi Özkan Mert başta olmak üzere, ülkemizin Türkçe, Kürtçe ve Adigece yazan değerli şairleri festivale katılmaktadırlar.

Geçen yıl İzlanda’daki ‘yanardağ patlaması’ ve ‘kül bulutu’ nedeniyle festivale katılamayan ve Stokholm’de “Şiiristanbul Külbulutu Festivali” düzenleyen İskandinav şairler bu yıl İstanbul’a geliyorlar.

Bu sene Şiiristanbul’a çok önemli iki Hintli şair geliyor. Usha Akelle, dünyanın her yanında hayranlık uyandıran bir şair ve bir Mevlâna yakını. Festival’den sonra eşi ve çocuğuyla birlikte Konya’ya gidecek. Tunuslu şair Süreya İkbal de öyle. Dibak Mazumdar ise İsveç’te yaşayan bir Hintli şair. Şair olarak önemini biliyorduk. Ancak şiirlerini çeviren arkadaşlarımız bu önemin altını ısrarla ve kuvvetle çizmekteler.

Vinçenzo Russo, İtalya’nın ve Napoli’nin yaşayan en seçkin şairlerinden birisi.

Nevzat Yusuf, Romanya’da bir şair kuşağının öğretmenidir.
Bulgaristan’dan bu yıl iki değerli ve zarif şair davet ettik. Ukrayna’dan ve Rusya’dan davet edeceğimiz şairleri, önceki yıllarda olduğu gibi; bu ülkelerin şiirini çok yakından takip eden Beykent Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi ve festivalimizin danışmanı Larissa Zaharova belirledi. Ukraynalı Andrey Golyak, şairliğinin yanı sıra önemli bir müzisyen. İstanbul’a gitarıyla geliyor...

Şiiristanbul, her yıl olduğu gibi “Ermenistan” ve “Kürt Açılımı”nı kararlılıkla sürdürüyor. Ermenistan’dan bu yıl da çok seçkin bir şair konuğumuz var: Armen Shekoyan. Dört ülkede üç ayrı alfabe ile yazılan Kürtçenin, her coğrafyasından çok önemli konuklarımız var bu yıl da. Kerim Deşti, Külsen Osmanpur, Dr. Hamdad Bekir, Hüseyin Habeş ve Mardinli İrfan Amida, Kürtçenin ne kadar güçlü bir şiir dili olduğunu şiirleriyle somutlayacaklar. Külsen Osmanpur, aynı zamanda, Farsça şiirin de bir usta ismidir.

FESTİVAL YAYINLARI

ŞİİRİSTANBUL, festivale katılan şairlerin biyografilerinin, fotoğraflarının ve şiirlerinin yer aldığı bir kitap ve bir festival programı kitapçığı yayımlıyor her yıl. Bu yıl da yayınlarımız iki dilli (Türkçe ve İngilizce) olarak yayıma hazırlanmaktadır.

MEKÂNLAR... ETKİNLİKLER...

Festival etkinlikleri çeşitli açık ve kapalı mekânlarda gerçekleşecektir. 23 ülkeden katılmasını beklediğimiz 27 konuk şair ve ülkemizin şairleri şiirlerini okuyacak; şiir üzerine çok sayıda oturum gerçekleşecektir. Pek çok oturumda şairlere, ülkemizin tanınmış müzisyenleri ve oyuncular eşlik edecektir.

Festival Suada’da yapılacak basın toplantısıyla “demir alacak”.

Şair ve müzisyen Muzaffer Özdemir’in sunacağı; Grup Gündoğarken’in, küçük piyanisti Anıl Özdemir’in ve Bakırköy Belediyesi Oda Orkestrası’nın müzik ziyafeti ile katılacakları açılış gecemiz Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde gerçekleşecek.

İstanbul Müzik Akademisi, Cezayir Lokantası, Kırım Kilisesi, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, Öteki Kültür Merkezi, MKM, La Bella düğün salonu, Çıra Kültür Merkezi, Pano Şarap Evi, Koşuyolu Mahalle Evi, Ahmet Güneştekin Sanat Merkezi, Kadıköy Tarihi Çarşı içindeki küçük meydan ve Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Boğaziçi’nde festival etkinlikleri gerçekleşecek.

Sunumlar, paneller, şiir okumaları, şiir üzerine konuşmalar ve müzikle dopdolu bir “derinlik ve incelik haftası” vaat ediyoruz, herkese!

Kırım Kilisesi’ndeki geleneksel “Kadın Şairler Buluşması”nda, Zülfü Livaneli şarkılarını 10 dilde okuyan ZÜLEYHA, şairlere arkadaşlık edecek.

“ŞİİR HATLARI VAPURU DEMİR ALIYOR” etkinliğinde şair ve müzisyen Mehtap Meral, Mayıs ayında çıkacak albümünden tangolar söyleyecek.

Arap Gecesi’nde Ali Nafile, Arap şarkıları söyleyecek.

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde, “Şiirlerden Şarkılara” etkinliğinde Arabali GÜLŞEN, Dilek YÜZLÜER, Gökalp YÜZLÜER, Hakan ÇENŞİ, İlker ÇENŞİ, Hasan PERÇİNER, İlkim ERKAN KARACA, Mehmet ÖZKAYA, Necla YENER, Sami DERİNTUNA, Şeyda SEVİNÇLI, Tekin GÖNENÇ, Nur Eser ve Yaşar ÖZEL festivali onurlandıran müzik insanlarımız.

Kapanış gecemizde, Muzaffer Özdemir, Haldun–Çiğdem Sezen Çağlayan ve Ali Nafile’nin yanı sıra Türk Sanat Müziği sanatçısı Nur Eser de aramızda olacak.

Geçen yıl “Şiir Her Yerdedir!” demiştik. Bu yıl da “Şiir Her yerdedir!” ve sadece Arapların değil, insanlığın baharında “Şiir kazanacak!” diyoruz.

......

ŞİİRİSTANBUL/2011’in etkinliklerine İstanbul’un bütün şiir ve edebiyatseverleri davet ediyoruz

Detaylı Bilgi için : www.şiirfestivali.org

ŞİİRİSTANBUL / 2011 DÜZENLEME KOMİTESİ

                                     Uluslararası Şiir Festivali

                                      Konu: Şiiristanbul 2011

                          ŞİİRİSTANBUL / 2011 - ETKİNLİK PROGRAMI

26 NİSAN 2011 - SALI

Yer: Suada / Kuruçeşme

10.30: Basın Toplantısı

12.30-17.00: Konuk Şairlerin Tarihi Yarımada Gezisi

 “ŞİİRİSTANBUL/2011 BAŞLIYOR "

AÇILIŞ GECESİ

Saat: 19.00-21.30

Yer: Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü

Sunucu: Muzaffer Özdemir & Ece İrem Dinç

Çevirmenler: Dr. Oğuz Baykara & Dr. Aziz Şakir

PROGRAM:

BAKIRKÖY BELEDİYESİ ODA ORKESTRASI

ANSIN ÖZDEMİR (Piyano)

GRUP GÜNDOĞARKEN

Grup Gündoğarken bu konserinde “RÜZGÂR”, “SEN BENİM ŞARKILARIMSIN”, “SARMAŞ DOLAŞ”, “ANKARADAN ABİM GELDİ” gibi klasikleşmiş şarkılarının yanı sıra, son albümleri HAYAT BU’dan seçtikleri ve hiçbir yerde yayınlanmamış şarkılarıyla bizlerle birlikte olacak...

Gruba bu performansta basgitarda Gürol Ağırbaş, akustik gitar ve vokalde Murat Güner ve davulda Levent Bursalı eşlik edecek...

PERFORMANS: Edgar Allan Poe’nun KUZGUN Şiiri – Dr. Oğuz Baykara ve Boğaziçi Üniversitesi Çeviri Bilim Bölümü Öğrencileri...

ŞİİR OKUMA:

Lale Müldür (Türkiye)

Nezih Abu Afaş (Suriye)

Usha Akelle (Hindistan)

Özkan Mert (Türkiye/İsveç)

Cezmi Ersöz (Türkiye)

Fowziyya Al Abdullah (Suudi Arabistan)

Saif Al Rahbi (Umman)

Mehtap Meral (Türkiye)

KONUŞMALAR:

Genel Koordinatör: Güven Karataş

Festival Direktörü: S. Zeki Tombak

Ve Sevda Ergin Ödülü verilen şairlerin açıklanması...

27 NİSAN 2011 - ÇARŞAMBA

14.00-15.00

CEMAL SÜREYA ŞİİRİ VE II. YENİ’NİN GÜNÜMÜZ ŞİİRİNE ETKİSİ

Yer: İstanbul Müzik Akademisi

Adres: İstiklal Caddesi Aznavur Pasajı, Kat: 6 Beyoğlu

Konuşmacı: Ekrem Kahraman

Yönetici: Vedat Akdamar

15.00-16.00

ŞİİR OKUMA

ŞAİRLER:

İrfan Amida

Latif Epözdemir

Armen Shekoyan (Ermenistan)

Musa Hawamdeh (Filistin/Ürdün)                   

Nevzat Yusuf (Romanya)

Mehtap Meral

Maya Bogdanova (Rusya)

Şener Aksu

Boyko Lambovski (Bulgaristan)

Dipak Mazumdar (Hindistan)

Peter Laughesen (Danimarka)

16.30

ANDRE CHENIER’NİN EVİ’NDE BULUŞMA

André Marie de Chénier, elimizdeki kilise kayıtlarına ve kendi anlatımına ve kendisinin,

“Çünkü burada bir Rum kızı, hayatının baharında

Güzeldi, Fransa’nın evladı bir kocanın yatağında,

Beni Fransız olarak dünyaya getirdi,

Bizans’ın duvarları dibinde”

dizeleriyle anlattığına göre; 30 Ekim 1762’de İstanbul Galata’da Fransız bir babanın ve İstanbullu Rum bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Güçlü bir şairdi. Sanat ve edebiyatta insanı büyüten romantizm akımının habercilerindendi. Fransız Devrimi’nin şairiydi ve devrimin çalkantıları içinde, devrimin şiddete sarılmasına karşı çıktığı için, 25 Temmuz 1794’te, henüz 32 yaşındayken, Paris’te, giyotinle idam edildi. Onun trajik yaşamı Umberto Giordano’nun yazdığı libretto ve Luigi İllica’nın bestesiyle dört perdelik bir operaya konu oldu. Şair Sunay Akın şöyle yazdı:

André chénier’nin başı Paris’te

Göbeği İstanbul’da kesildi.

İstanbullu ve Galatalı şairin doğduğu evin önünde toplandıktan sonra, Mimar Mete Göktuğ ile André Chénier ve Sen Piyer Hanı hakkında bir kitap kaleme almış bulunan Seçmen Topuzoğlu’nun konuşmalarından ve şairin “Tutsak Kız” şiirinin okunmasından sonra Kırım Kilisesi’ne kadar yürünecektir.

Şiiristanbul, “İstanbullu Şairler”i selamlama geleneğini önümüzdeki yıllarda da sürdürecektir.

17.00-19.00

ŞAİR KADINLAR BULUŞUYOR

Yer: Kırım Kilisesi

Adres: Şiir ve Müzik Dinletisi

Yönetici: İlkim Karaca & Duygu Ergun

Açış Konuşması

Müzisyen: ZÜLEYHA

“Etnik Dillerde Livaneli Şarkıları” başlığıyla, “Tek dilde yetmez, 10 dilde Merhaba” adlı ilk albümü büyük beğeni toplayan genç yorumcu Züleyha’nın ‘Merhabası aynı topraklarda yaşayan ve ortak acılar çeken halkların Merhabasıdır.

‘Merhaba’ bu ülkede bir arada kardeşçe yaşanabildiğini, ezgilerin hangi dilde olursa olsun yürek yaktığını ve anlamlı olduğunu gösterebilen bir ‘Merhabadır. Piyasaya çıktığı günden itibaren basında adından sıkça söz ettiren Züleyha, coşkulu ve güçlü sesini, enerjisiyle birlikte seslendirdiği Livaneli Şarkıları’nın yanı sıra, üstatların “Ötme Bülbül”, “Dargın Mahkûm”, “Sarı Gelin” gibi klasikleşen eserlerini de yorumlayacak.

KATILIMCILAR:

Lale Müldür (Türkiye)

Usha Akelle (Hindistan)

Henrika Ringbom (Finlandiya)

Töne Hödenbö (Norveç)

Maya Bogdonova (Rusya)

Myra Duskhova (Bulgaristan)

Nükhet Eren (Türkiye)

Arife Kalender (Türkiye)

Süreyya İkbal (Tunus)

Fowziyya Al Abdullah (Suudi Arabistan)

Hanan Avvad (Filistin)

Hilal Karahan

Abir Zaki (Suudi Arabistan)

Leyla Şahin

28 NİSAN 2011 - PERŞEMBE

13.00-16.00

ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ

Yer: MKM

Yönetici: Latif Epözdemir

KATILIMCI ŞAİRLER:

Külsen Osmanpur (İran),

Dr. Hamdad Bekir (Irak Kürdistanı),

Hüseyin Habeş (Suriye/Kürt),

Kerim Deşti (Irak Kürdistanı),

İrfan Amida (Mardin),

Şaban Yusuf (Mısır),

Usha Akelle (Hindistan),

Halid Najar (Tunus)

15.00-17.00

ŞİİRLERDEN ŞARKILARA

Yer: Barış Manço Kültür Merkezi

Hazırlayan: Cuma Bolat

Sunan: İlkim Erkan Karaca

KATILIMCILAR:

Arabali Gülşen

Dilek Yüzlüer

Gökalp Yüzlüer

Hakan Çenşi

İlker Çenşi

Hasan Perçiner

İlkim Erkan Karaca

Mehmet Özkaya

Necla Yener

Sami Derintuna

Şeyda Sevinçli

Tekin Gönenç

Yaşar Özel

 16.45-18.15

“ŞAİR VE ŞEHİR” – CEMAL SÜREYA SOKAĞI

Yer: Öteki Kültür Merkezi

Sunum: Nükhet Eren, Nurullah Can

Fotoğraflar: Şebnem Eldes

“… Şarabın eskisi rakının Yenisi

Kadıköy’ü. Kent magazinleşir orda.

Kadıköy iskelesine en uzun süre en yakın

oturan yazar ben olmuşumdur.”

(Güvercin Curnatası, Cemal Süreya)

Kadıköy’den Moda’ya doğru giderken, Marmara denizine paralel uzanan Cihan Seraskeri Sokak, 17 Numara, Başak Apartmanı’nda oturmuştur Cemal Süreya. Ölümünden sonra sokağa şairin adı verilirken numara 27’ye yükselmiş.

Şairin yaşadığı sokak ile yaşamı ve yazdıkları arasındaki bağlantı yanında, hem sokağın hem şairin hikâyesinin yer alacağı anlatı, söyleşinin kapsamını oluşturuyor.

 17.00-18.30

MÜZİK VE ŞİİR DİNLETİSİ

“PAPİRÜS VE YENİ RENKLER”

Yer: Kadıköy Tarihi Çarşı Meydanı

Yönetici: Özgür Özmeral

Müzik: Kara Güneş

KATILIMCI ŞAİRLER:

Özgür Özmeral

Didem Gülçin Erdem

Harun Atak

Onur Akyıl

Mehmet Sümer

Ramazan Parladar

Tamer Sağır

Seyhan Özdamar

Cihat Duman

Duygu Ergun

Taner Cindoruk

Vural Uzundağ

Gökben derviş

İbrahim Halil Baran

18.15-20.00

CEMAL SÜREYA PANELİ

Yer: Öteki Kültür Merkezi

Yönetici: Vedat Akdamar

Panelistler: Ali Ekber Ataş, Engin Berk, Ertan Mısırlı

20.00-22.00

ŞİİR OKUMA

Yer: Getronogan Lisesi’nden Yetişenler Derneği Lokali

Adres: Prof. Celal Oker Sokak, No: 2 Harbiye

KATILIMCI ŞAİRLER:

Armen Shekoyan (Ermenistan)

Vincenzo Russo (İtalya)

Henrika Ringbom (Finlandiya)

Töne Hödenbö (Norveç)

Özkan Mert

Andrey Golyak (Ukrayna)

 29 NİSAN 2011 CUMA

 14.00-15.30

ŞİİR OKUMASI

Yer: İstanbul Müzik Akademisi

Yönetici: Hasan Örnek & Burak Şenkal

ŞAİRLER:

Saif Al Rahbi (Umman)

İrfan Amida

Seyit Nezir

Süreyya İkbal (Tunus)

Fawziyya Abu Halit (Suudi Arabistan)

Osman Bozkurt

Kerim Deşti (Irak/Erbil)

Armen Shekoyan (Ermenistan)

Leyla Şahin

15.00-16.30

KADIKÖYLÜ ŞAİRLER BULUŞMASI

Yer: Barış Manço Kültür Merkezi

Hazırlayan ve Sunan: Cuma Bolat

Sinevizyon: “Türk Şairlerimizden Şiir Seçkileri”

Hazırlayan: Erdoğan Ağırdemir

KATILIMCI ŞAİRLER:

Behruz Kia

Eray Canberk

Gülce Başer

Metin Fındıkçı

Müslim Çelik

Nalan Çelik

Nur Saka

Nurullah Can

Olcay Öztunalı

Zeynep Aliye

MÜZİK:

ELİF ENGİN & ERCİN BENDİVAR GÜLŞEN & HÜSEYİN TÜRGÜNEFE

ÖMER ÖZGEÇ & GÜNEŞ ÖZGEÇ

YUSUF BAŞARAN

16.00-18.00

MÜZİK VE ŞİİR DİNLETİSİ

Yer: Cezayir Lokantası

Viyolonsel: Jülide Eke

FÜGEN KIVILCIMER’den, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Edip Cansever şiirleri dinletisi...

18.30-22.30

                 “ŞİİR HATLARI VAPURU DEMİR ALIYOR”

Tarih: 29 Nisan 2011 Cuma, Saat: 18.30-22.30

Kalkış: Beşiktaş Motor İskelesi yanı

PROGRAM:

Beykoz Koyuna kadar Anadolu yakasından kıyı kıyı seyir.

Teknede açık büfe yemek

MÜZİK

MEHTAP MERAL VE “TANGOLAR”

Mehtap Meral, bu etkinlikte Mayıs ayında yayınlanacak “Aşk” adlı tango albümünden kendi bestelediği tangoları, herkesin severek dinlediği Türkçe tangolardan oluşan örnekleri ve ünlü şairlerimizin şiirlerinden yapılan besteleri seslendireceği bir repertuarla sizlerle olacak...

ÇİĞDEM SEZEN ÇAĞLAYAN & HALDUN ÇAĞLAYAN

Çiğdem Sezen Çağlayan: Ud, Vokal

Haldun Çağlayan: Akustik Gitar, Bağlama, Armonika, Vokal, Bendir

İkili, Osmanlı saray şarkılarından halk türkülerine, çağdaş Türk müzisyenlerinin bestelerinden dünya devrim şarkılarına kadar uzanan geniş bir yelpazede, özgün yapıtlarının yanı sıra, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca, İsveççe, Bulgarca, Zazaca, Lazca, Rusça, Ermenice, Kürtçe şarkılar ve türküler yorumlayacak.

VE

ANDREY GOLYAK

ŞİİR OKUMALARI:

Nezih Abu Afaş (Suriye)

Cezmi Ersöz

Hilal Karahan

Henrika Ringbom (Finlandiya)

Peter Laugesen (Danimarka)

Niels Hav (Danimarka)

Halid Najar (Tunus)

Boyko Lambovski (Bulgaristan)

Nevzat Yusuf (Romanya),

Maya Bogdonova (Rusya-Moskova)

Andrey Golyak (Ukrayna-Lvov)

Touriya İkbal (Fas),--- Fas-Fas

Şaban Yusuf (Mısır),---Kahire-Mısır

Fawziyye Abu Halit (Suudi Arabistan)

Külsen Osmanpur (İran),

Nükhet Eren

Zafer Sürer (Adige)

Avrupa yakasından kıyı kıyı seyirle Beşiktaş’a varış