7. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışmasının galibi “Ana Yurdu” oldu.

Yönetmen Senem Tüzen ödül konuşmasında sansüre karşı sinemacıların ve meslek birliklerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Tüzen STK’ler, sinema meslek birlikleri, festivaller yaratıcılarla el ele verip eser işletme belgesine karşı durmalı. Bir ülkeyi sevmek her şey ne kadar güzel diye alkış tutmakla olmuyor. Korktuğumuz halde yine de üretmeye devam edeceğiz” diyen Tüzen ödülünü “Cumartesi Anneleri” başta olmak üzere evlatlarını kaybeden tüm annelere adadı.

“Ana Yurdu” En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni, Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü ve SİYAD Ödülü’nün sahibi oldu.

Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü “Toz Bezi” kazandı. Yönetmen Ahu Öztürk “Eser işletme belgesi devletin terbiye aracı, biz sinemacılar bunun kefaretini ödemek istemiyoruz Filmler de festivaller de bizim” sözleriyle sansüre karşı tepkisini dile getirdi.

Ulusal Uzun kategorisinde yarışan dokuz film Erden Kıral, Ayça Damgacı, Şükran Esen, Fatih Özgüven ve Mehmet Aslantuğ’dan oluşan Seçici Kurul tarafından değerlendirildi. Bu kategoride ödüller şöyle oldu: En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ‘Sarmaşık’ filmindeki performansıyla Nadir Sarıbacak kazandı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ‘Çırak’ filmindeki performansıyla Çiğdem Selışık Onat seçildi. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ise ‘Sarmaşık’ filmindeki performansıyla Kadir Çermik ilan edildi.

En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü ise Ana Yurdu filmiyle Vedat Özdemir’in oldu. 

En İyi Sanat Yönetmeni Misafir filmiyle Gülçin Fathirezaei seçildi. ‘Rüzgarın Hatıraları’nın unutulmaz müziklerine imza atan François Couturier bu dalda ödülün sahibi oldu. En İyi Kurgu ödülü Ana Yurdu filmiyle Adam Isenberg, Yorgos Mavropsaridis ve Senem Tüzen’in oldu. En İyi Ses Tasarımı Ödülü Orçun Kozluca’nın oldu. 

Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü bu yıl Çırak filmiyle Emre Konuk’un oldu.  Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu ise Saklı filmindeki performansıyla Şehnaz Bölen Taftalı seçildi.  Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu ise Çırak filmindeki performansıyla Hakan Atalay oldu.

BELGESEL FİLM YARIŞMASININ BİRİNCİSİ ‘KAYIP VATAN’

Mihriban Sezen, Nazım Alpman, Şükrü Küçükşahin ve Veton Nurkolları’dan oluşan Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçiciler Kurulunun 16 yapımı değerlendirmesi sonucu bu kategorinin kazananları şöyle oldu:

* En İyi Film: Kayıp Vatan (Aydın Kapancık)

* İkincilik Ödülü: Daha Güzel Bir Hayat (Pınar Okan)

* Üçüncülük Ödülü: Uzak (Vahap Sarıaltın)

* Seçiciler Kurulu Özel Ödülü: Kameralı Çocuk (İbrahim Yeşilbaş)

‘BÜST’E ÖZEL ÖDÜL

Ayris Alptekin, Mario Rizzi, Nagehan Uskan, Nesimi Yetik ve Sermet Yeşil’den oluşan Ulusal Kısa Film Yarışması Seçiciler Kurulunun 30 film arasından yaptığı seçim sonucu şöyle oldu:

* En İyi Film: Salı (Ziya Demirel)

* İkincilik Ödülü: Yoğurt (Tahsin Özmen)

* Üçüncülük Ödülü: The Teacup (Elif Boyacıoğlu)

* Seçiciler Kurulu Özel Ödülü: Büst (Hakan Hücum)

(Kaynak: Evrensel)