Yönetmen Yüksel Aksu’nun yine Muğla’da çektiği “Dondurmam Gaymak” filminin ardından geçtiğimiz aylarda çekimlerine başladığı “Entelköy Efeköy’e Karşı” sinema filmi, Aralık ayının ilk haftası vizyona girecek.

Milas’ta Atatürk Meydanı’nda başlayan “Anadolu Eşeğinin Sembolik Yürüyüşü” etkinliklerine Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yönetmen Yüksel Aksu’nun yanı sıra çekimlerde rol alan yöre halkı da katıldı. 3 kişi tarafından idare edilebilen dev eşek maketi çevreden geçenlerinde büyük ilgisini çekti.

MUĞLA'YA ULAŞTILAR

Yüksel Aksu'nun, çekimlerini Muğla'nın çeşitli ilçelerinde ve köylerinde yaptığı ikinci sinema filmi 'Entelköy Efeköy'e Karşı' vizyona girme hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, Milas’tan yola çıkan filmin en önemli sembollerinden filozof, bilge ve aktivist Anadolu Eşeği, Muğla’ya ulaştı. Anadolu Eşeği, eşeklerin çiftlik hayvanı veya evcil hayvan olarak tescil edilmesi, hayvancılık teşvik primlerinden yararlanması amacıyla Aydın, İzmir, Denizli, Afyonkarahisar ve Eskişehir üzerinden geçerek 15 Kasım'da Ankara'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na dilekçe verecek.

Yönetmen Yüksel Aksu, eşeklerin hakkının aranması için yaklaşık iki yıl önce bir arkadaşından bir mail aldığını söyledi. Mailde, 'azad edilen eşeklerin dağlara bırakıldığı, kimsesiz ve yalnızlık içerisinde yaşadıklarının' yazıldığını anlatan Aksu, “Mesajı aldıktan sonra eşeklere nasıl sahip çıkabileceğimizi düşündük. O dönemde Entelköy Efeköy'e Karşı filminin senaryosunu yazıyordum. Eşek rolü çoktu. Daha da artırdım ve geliştirdim. Azad edilmiş eşeklere sahip çıkalım derken, çekimler sırasında eşeklerin dünya çapında tescili olmadığını öğrendik. Yani eşeklerin ne Tarım Bakanlığı'nda ne de Birleşmiş Milletler'de statüsü olduğunu öğrendim. Ayrıca, nesillerinin hızlı bir şekilde tükendiği bilgisini de edindik. 15 yıldan beri ülkemizdeki eşek sayısı yüzde 37 azalmış.” dedi.

Aksu, eşeklerin neslinin tükenmesini istemediklerini ve eşeklere sahip çıkılmasını istediklerini belirterek, “15 Kasım tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na dilekçe vereceğiz. Entelköy Efeköy'e Karşı filmi eşeklere sahip çıkıyor. Buradan yola çıkarak, Türkiye'nin eşeklere sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Aydın, İzmir, Denizli, Afyonkarahisar ve Eskişehir üzerinden Ankara'ya dilekçe vermeye gideceğiz. Filmimizin de maskot hayvanı eşek. Eşeği kendimize sembol yaptık. Dilekçede eşeklerin çiftlik hayvanı veya evcil hayvan olarak tescil edilmesini, hayvancılık teşvik primlerinden eşeklerin de yararlanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yüksel Aksu’nun, bir organik komedi olan ve çevre duyarlılıklarına sahip çıkan yeni filmi 'Entelköy Efeköy’e Karşı'da; eşekler kaybolan ve yok edilen değerleri temsil ediyor. Kaybolan bu değerleri temsil etmek üzere sembolleştirilen yaklaşık 3,5 metre boyundaki grotesk eşek figürü; hem hak ettiği değeri göremeyen, yıllarca susan, susayan ve yorulan eşek neslinin sesini duyurmak, haklarını savunmak, hem de zamanla kaybolan, doğaya dönük, doğayla barışık bir yaşam biçimini hatırlatmak için yollara düştü. 15 Kasım’da Ankara’ya gelecek olan 'Anadolu Eşeği', eşeklerin önemine dair manifestosunu okuyacak ve eşekler için statü talep ettiği dilekçesini yetkililere sunarak ilginç bir protestoya imza atacak.

'Entelköy Efeköy’e Karşı', şehir yaşamından bıkarak yeni bir yaşam kurmak için bir Ege köyüne yerleşen ekolojik aktivistlerin, köyde kurulacak termik santrali engelleme çabaları sırasında köylülerle aralarında geçen olayları mizah yoluyla anlatıyor. GalataFilm yapımı olan filmin kadrosunda Şahin Irmak (Muhtar Ali), Ayşe Bosse (Katrin), Emin Gürsoy (Aşırı Mustafa), Recep Yener (İmam Adem), Ayla Arslancan (Kocana), Ümit Olcay (Enes), Hamit Demir (Alper) ve Engin Akın (Gülnihal) yer alıyor.

Filmin sürpriz ismi ise Bulutsuzluk Özlemi grubunun solisti Nejat Yavaşoğulları. Aksu’nun ilk filminde olduğu gibi, köy halkı da filmde birçok farklı rolde sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

Filmin fragmanını aşağıdan izleyebilirsiniz: