Polisiyelerin usta kalemi Ahmet Ümit, Edirne deyince akla Selimiye Camisi ve Fatih Sultan Mehmet'in geldiğini söyledi. En son "Sultan'ı Öldürmek" adlı romanı yazarken Edirne'ye geldiğini hatırlatan Ümit, şunları kaydetti:

"Edirne, Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ve büyüdüğü yerdir. Onun doğduğu şehirde ne yazık ki onun doğduğu saray yıkılmış. Onu bulamıyoruz ama en azından İstanbul'un fethini planladığı Cihannüma Kasrı hala duruyor. Fakat fena halde duruyor, durumu içler acısı. Bu beni üzen bir durum. Bir yandan Osmanlı Devleti'nin en önemli padişahı Fatih Sultan Mehmet'e her alanda büyük saygı gösteriyoruz ama onun sarayı hala içler acısı. Buradan tüm ülkeye sesleniyorum, lütfen Fatih Sultan Mehmet'in Cihannüma Kasrı'nı ona yakışır şekilde koruyalım, toparlayalım. Buna yakışan da budur. Eğer Fatih hakkında söylediklerimiz samimi ise bu düzenlemeyi hemen yapmamız lazım" diye konuştu.

EDİRNE'DE GEÇEN BİR ROMAN YAZACAK

Ahmet Ümit, Edirne'nin uzunca bir dönem İstanbul'un gölgesinde kaldığını söyledi. Kentte dolaşırken Osmanlı dönemindeki Yahudi, Ermeni ve Türkler'in izlerini yani çok kültürlülüğü görmenin mümkün olduğunu anlatan Ümit, "Edirne'ye haksızlık ediliyor diye düşünürüm her geldiğimde. Gerçekten Türkiye'nin en güzide şehirlerinden birisi. Doğası gereği üç nehrin buluştuğu bir yer. Edirne, Helenistlik dönem, Roma ve Osmanlı için bir payitahttır" diye konuştu.

Ümit, uygun olduğu bir gün tamamıyla Edirne'de geçen bir roman yazmayı planladığını kaydetti.

CİHANNÜMA KASRI

Edirne Sarayı ya da Saray-ı Cedid-i Amire (Yeni Saray) Edirne'deki Osmanlı saraylarından biridir. İstanbul'daki Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın en büyük sarayı olan Edirne Sarayı'nın çok küçük bir kısmı günümüze ulaşabilmiştir.

Edirne sarayının en görkemli yapısı olarak bilinen Cihannüma Kasrı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452'de yaptırılmış yedi katlı bir binadır. Cem Sultan'ın doğduğu yer olan bu kasrın en üst katında sekizgen bir oda içinde havuz bulunurdu. (Taraf)