Magazin Gazetecileri Derneği (MGD), 13 yıl sonra Ahmet Kaya'dan özür niteliği taşıyan bir adım attı. Dernek bundan sonra her yıl; Ahmet Kaya Özel Ödülü verecek. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın da bilgisi dahilinde verilecek ödüllerin ilkini bugün Kaya'nın bağlamacısı, orkestra şefi Ümit Yılmaz alacak. Ödülü Ümit Yılmaz'a, Ahmet Kaya'nın yakın dostu gazeteci Savaş Ay takdim edecek.

 

Sabah’tan Müjgan Halis’in haberine göre, MGD yönetiminin Ahmet Kaya Özel Ödülü vermeyi iki yıldır tartıştığını söyleyen Gülten Kaya; "Ahmet Kaya bir müzik adamıydı, zaten olması gereken bir şeydi onun adına ödül verilmesi. Ama hayatımızda bir kırılmaya yol açan o geceden duydukları üzüntünün telafisiyse ayrıca memnun olurum" dedi. MGD adına ödüller adına bilgi veren Reyhan Özdemir; Ümit Yılmaz'ın 10 yıl boyunca Ahmet Kaya'nın orkestra şefliğini yaptığını ve bütün albümlerinde bağlamacı olduğunu anlatarak "Kendisi de bu ödül almaktan onur duyduğunu söyledi" diye konuştu. MGD'nin 1999'da yaşanan olaylarda bir suçunun olmadığını öne süren Özdemir; yine de yaşananlardan üzüntü duyduklarını belirtti.

 

GÜLTEN KAYA: MUTLU OLDUM
MGD'nin her yıl verileceği Ahmet Kaya Özel Ödülü'yle ilgili Gülten Kaya da, derneğin doğrudan kendi dahli olmasa da, kendi evsahipliğinde yaşanan ve Ahmet Kaya'nın sürgünü ve ölümüyle sonuçlanan gecenin üzüntüsüyle geç de olsa böyle bir karar almasından mutlu olduğunu söyledi. "Bu kadar beste yapmış birinin adına ödül verilmemesi eksiklikti" diye konuşan Kaya; Ümit Yılmaz'ın bu ilk ödülün sahibi olmasındansa ayrıca memnun olduğunu dile getirdi.

 

LİNÇ ETMEK İSTEDİLER
10 Şubat 1999 gecesi, yer Princess Otel Kongre Salonu, MGD ödül töreni. Ahmet Kaya, yılın sanatçısı ödülü için sahnede. Şarkısını okumaya başlamadan önce "Ben bu ödül için tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayımlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayımlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum." dedi. Şarkısını küfürler, tehditler, havada kendisine doğru atılan çatal-bıçaklarla sürdürdü. Bu tepkiler üzerine "Kürt realitesini de kabul etmek zorundasınız" dedi ve yerine oturdu. Daha sonra linç girişimine maruz kaldı. Yargılanmaya başladı ve bir süre sonra yurtdışına gitmeyi tercih etti. Ve 16 Kasım 2000 sabahı bir kalp krizi sonucu Paris'te hayatını kaybetti.

 

MGD'DEN SABAH'A AHMET KAYA İTİRAZI

Magazin Gazetecileri Derneği, "Ahmet Kaya Özel Ödülü"yle ilgili olarak Sabah gazetesinde çıkan yukarıdaki “13 Yıl Sonra Gelen Özür” başlıklı habere itiraz etti...

 

Magazin Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

 

Ülkemizde hoşgörü ve birlikte yaşama iradesinin güçlendiği, uzun yıllar hayal kırıklıkları yaşadıktan sonra barışa özlemin ve barış ümidinin yükseldiği bu ortamda derneğimiz, geçtiğimiz yıllarda meydana gelen ve yüreğimizi buran bir hadisenin izini silmek arzusuyla sanatçı dostumuz, yüreği sevgiyle dolu insan Ahmet Kaya adına “özel bir ödül” vermek istedi.

 

Yeri gelmişken bugün Sabah Gazetesi’nde yer alan “13 Yıl Sonra Gelen Özür” başlıklı haberi üzüntüyle karşıladığımızı bildirmek isteriz. Üzüldük zira haber dilinin derneğimizi söz konusu çirkin hadisenin tarafı olarak kabullenişini içimize sindirmemiz mümkün değil.

 

Söz konusu özel ödül sevgi ve hoşgörü içinde birlikte yaşama çabalarına saygımızın tezahürüdür.

 

Daha güzel ve daha iyi bir Türkiye arzumuz ve en derin saygılarımızla kamuoyuna duyurulur.