Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, Polonya'nın Krakow kentinde gerçekleştirildi.

Toplantıda, Türkiye'nin aday gösterdiği Afrodisyas Arkeolojik Alanı'nın, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi.

Afrodisyas, eski Yunan ve Roma dönemlerine ait en görkemli antik kent olma özelliğini taşıyor. Tanrıça Afrodit tapınağıyla ünlü Afrodisyas, milattan önce 2. yüzyıldan milattan sonra 6. yüzyıla kadar görkemini korudu.

Afrodisyas ile birlikte Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'ndeki varlık sayısı 17'ye ulaştı.

Öte yandan, Türkiye, 2018'de düzenlenecek UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Göbeklitepe Arkeolojik Alanı'nı aday gösterecek.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi 41. Genel Kurulu, Polonya’nın ev sahipliğinde 2 Temmuz'da başlamıştı. Genel kurulun çalışmaları, Krakow'daki Uluslararası Kültür Merkezi'nin kurucusu ve direktörü Jacek Purchla liderliğinde 12 Temmuz'a kadar devam edecek.

Bu kurulda, Hindistan'ın tarihi Ahmedabad şehri, Çin'in tarihi yerleşim yerlerinden Kulangsu adası, Kamboçya'daki 6. ve 7. yüzyıldan kalma Sambor Prei Kuk tapınak bölgesi, Angola'daki eski Kongo Krallığı'nın başkenti Mbanza Kongo kenti, Eritre'nin başkenti Asmara ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Khomani kültürel alanı dün Dünya Mirası Listesi'ne eklenmişti.

Komite önceki gün de 3 doğal alanı Dünya Mirası Listesi'ne eklemiş, listede yer alan bir bölgenin de genişletildiğini duyurmuştu. Arjantin'deki Los Alerces Doğal Yaşam Parkı, Çin'deki Çinghay Hoh Şil Platosu, Rusya ve Moğolistan arasında yer alan Dauria bölgesi listeye eklenen doğal alanlar olmuştu.