Ada Müzik 25. yılını, yolu bir şekilde Ada’yla kesişmiş Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay, Hüsnü Arkan ve Gürol Ağırbaş gibi isimlerin katıldığı muhteşem bir konserle Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde kutladı.

Ada Müzik, Türkiye müzik piyasasının en önemli bağımsız plak şirketlerinden biri olarak bilinir. 1986 yılında kurulduğundan bu yana 400’ü aşkın albümde imzası var. Belki de en önemli özelliği, ticarî olmadığı için yayıncı bulamayan sanatçıların albümlerine öncelik veriyor olmasıdır Ada Müzik’in.

Halk müziğinden Klasik Türk Müziği’ne, rock’tan caz’a, etnik müzikten elektronik müziğe müziğin birçok türünde eser veren sanatçıların en güvenli sığınağı oldu şimdiye kadar. Kimlerin yolu geçmedi ki Ada Müzik’ten: Bülent Ortaçgil’den Zuhal Olcay’a, Hüsnü Arkan’dan Gürol Ağırbaş’a, Mor ve Ötesi’nden Grup Gündoğarken’e, Tuna Kiremitçi’ye, Bulutsuzluk Özlemi’ne ve başkaca birçoklarına...

Bugün Türkiye’de kaliteli müzikten, nitelikli dinleyiciden söz edebiliyorsak, bunda Ada Müzik’in payı büyüktür. İşte 86’da inşa edilen bu liman, önceki gün Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde, yolu bir şekilde Ada’dan geçen sanatçılarla 25’inci yılını kutladı.

Gündoğarken’den sürpriz var

Ada’yı Çeyrek Gece 25. Yıl Konseri, Gürol Ağırbaş’ınKöprüler - İki Dünya albümünde, Doğu-Batı sazlarıyla düzenlediği Vivaldi’nin Four Seasons eseriyle başladı. Ağırbaş’ın Mozart düzenlemesinden sonra sahneye Grup Gündoğarken çıktı. Burhan Şeşen’in Bir İki Üç Tıp albümünden bildiğimiz Suç Kimdeyse Boşver şarkısının ardından bir İlhan Şeşen bestesine, Ankara’dan Abim Geldi’ye eşlik etti Cemil Topuzlu’yu dolduran müzikseverler.

Gündoğarken’in bir de sürprizi vardı. Yola çıktım iz bulamadım/seni buldum ben olamadım/yandım kavruldum kül olamadım sözleriyle başlayan ve yeni albümlerinde yer alacak Bulamadım adlı yeni şarkılarını söylediler. Gündoğarken sahneyi bu yılın başlarında Ezginin Günlüğü’nden ayrılıp müzik kariyerine tek başına devam etme kararı alan Hüsnü Arkan’a bıraktı. Arkan, yine bu yıl içerisinde çıkardığı Solo albümünden söz ve müziği kendisine ait Senin Gibi şarkısıyla başladı Ada yolculuğunu anlatmaya. Bu şarkının bir dizesi ‘Kul oldum ne güzel, efendin olmadım’ Ada Müzik’in prensiplerinin de bir özeti niteliğinde aslında. Sektörün kaymağına göz diken, bunun için de nitelikten çok piyasa koşullarına odaklanan plak şirketlerinin oluşturduğu ‘efendiler’ sınıfına karşı; nitelikli müzikten yana tavır alan, Zuhal Olcay’ın da dediği gibi farklı sanatçılara sığınak olan Ada Müzik, tercihini ‘efendi’ olmak değil, ‘kul’ olmaktan yana kullandı bu 25 yıl içinde. SonrasındaHoş Geldin şarkısını Birsen Tezer’le birlikte söyleyen Hüsnü Arkan, sahnede Tezer’i Çığlık Çığlık’a demesi için yalnız bıraktı. Birsen Tezer’den sonra sahneye Replikas çıktı. Üç şarkı seslendiren grup, sahneyi son dönemin dikkat çeken isimlerinden Jehan Barbur’a bıraktı.

Mavi Işıklar bıraktığımız gibi

Barbur da 2009 tarihli ilk albümü Hayat’ta yer alan Gidersen’le başladı ve son albümünden kendisi için yazdığı Küçük Kadınlar’la sırasını Yeni Türkü’ye bıraktı. Derya Köroğlu, her zamanki gibi sahnedeki hareketliliği ve her biri efsane mahiyetinde şarkılarıyla Açıkhava’yı büyüledi. Mamak Türküsü’yle başladığı konserde Fırtına yarattıktan sonra Aşk Yeniden’le 1960’lı yılların efsane topluluklarından Mavi Işıklar’a bıraktı sırasını. Çetin ve Metin Yavuzdoğan, Nejat Toksoy ve Atilla Şimşek’ten oluşan grup, 60’lı yıllarda popüler olan Helvacı, İyi Düşün Taşın ve Baby What’d I Say şarkılarıyla geceye katkı sundular. İlerleyen yaşlarına rağmen sahnedeki hareketlilikleri seyircinin takdirini toplarken, Açıkhava, Mavi Işıklar’ın üç şarkısına da hep bir ağızdan eşlik etti.

Mavi Işıklar’ın ardından, 40’ıncı sanat yılını geçen yıl Açıkhava’da efsanevi bir konserle kutlayan Bülent Ortaçgil sahneye çıktı. Son albümü Sen’den Denize Doğru’yla başladığı konsere Eylül Akşamı’yla veda eden usta, bir şarkının sözlerinin ne kadar güzel unutulabileceğini de göstermiş oldu. Ortaçgil’in ardından sahne Mor ve Ötesi grubunundu. Topluluk Yalnız Şarkı’yla başladığı konserde Daha Mutlu Olamam şarkısını seslendirdi. Araf’la geceye veda eden grup, Bulutsuzluk Özlemi’ni sahneye davet edince seyircilerden büyük bir alkış koptu.

Gecenin son Adalısı Zuhal Olcay

Yine Düştük Yollara, Yaşamaya Mecbursun ve Sözlerimi Geri Alamam şarkılarını yaylılardan oluşan orkestrayla çalan grup, sahneyi gecenin son Adalısına, Zuhal Olcay’a bıraktı. Her zamanki gibi zarafeti ve güzelliğiyle Açıkhava’nın pür dikkat izlediği Olcay, Yine Aşk Var, Pervane ve Güller ve Dudaklar’ı söyledikten sonra geceye katılan tüm sanatçıları sahneye davet etti. Davete icabet pek fazla olmasa da konser başladığı gibi Gürol Ağırbaş’ın Four Seasons düzenlemesiyle son buldu. Programları nedeniyle geceye katılamayan Cahit Berkay, Esin Afşar, Naim Dilmener, Ali Rıza Binboğa ve Burhan Öçal gibi isimler de video yoluyla Ada Müzik’in 25’inci doğum gününü kutladı.

TARAF