Türkiye sinemasının çirkin kralı Yılmaz Güney, 74. doğumgününde Kadıköy’de iki farklı etkinlikle anılıyor. Kadıköy belediyesi, unutulmaz sanatçı Yılmaz Güney’i özel eşyalarından, kendi el yazılı orijinal senaryoları, aşk mektupları, özel resimleri ve filmlerinden aldığı ödüllerden oluşturularak ilk kez hazırlanan “Yılmaz’ın Yolu” sergisi ve Güney’in yasaklı filmi ‘Umut’un gösterimi yapılacak.

 

Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney’in katkılarıyla ilk kez hazırlanan “Yılmaz’ın Yolu” sergisinde Yılmaz Güney’in gizli kalmış yönleri, aşk mektupları, cenazesi ve özel yaşamından çekilen çok özel fotoğraflarıyla özel yaşamına dair ip uçları bulunacak.

 

31 Mart-22 Mayıs tarihlerinde ziyarete açılacak olan sergide, Güney’in Cannes Film Festivali’nde kazandığı Altın Palmiye Ödülü, Locarno Film Festivalinden aldığı Altın Leopar Ödülü, Altın Portakal, Altın Koza, İşçi Sendikaları ödülleri de ilk kez sergilenecek. Güney’in İmralı Yarıaçık Cezaevinde yaptığı yağlıboya tablosu, evlilik cüzdanı, diplomaları, gözlüğü ve daktilosu; serginin en önemli parçası olan Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nü aldığında giydiği kıyafeti ile Duvar Filmini çekerken giydiği Mavi Montu da ilk kez teşhir edilecek.

 

Ara Güler’in objektifinden yedi kare dışında cenazesi sırasında Paris’te çekilen fotoğrafları, filmlerin orjinal afişleriyle cezaevinden Fatoş Güney’e yazdığı mektupların orijinal halleri de sergiyi gezenlerin oldukça ilgisini çekecek. İlk basım kitaplarının orijinal hallerinin de yer aldığı bu özel serginin açılış töreni 31 Mart Cumartesi günü saat 17.00 de Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Fatoş Güney’in ev sahipliğinde yapılacak.

 

TUNCEL KURTİZ İLE UMUT

Yılmaz Güney’i anma etkinlikleri kapsamında Güney’in Türkiye sinema tarihinde önemli bir dönüm noktası olan ve sansür kurulu tarafından yasaklanan Umut Filmi de 31 Mart Cumartesi günü özel gösterimiyle yıllar sonra tekrar sinamaseverlerle buluşacak.

 

Yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney’in yaptığı Umut Filmi’nde Tuncel Kurtiz, Güney ile oynamıştı. 1970 yapımı film, Adana Altın Koza Film Festivali’nde 6 büyük ödül alırken, film Güney’e Altın Portakal Film Festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandırmıştı. Umut aynı zamanda Grenoble Film Festivali’nde Seçici Kurul Özel Ödülü almış, Güney’in siyasi filmlerinin öncüsü olarak kabul edilmişti.

 

Caddebostan Kültür Merkezi’nde 31 Mart saat 14.00’de yapılacak özel gösterimden sonra moderatörlüğünü Gürkan Hacır’ın yapacağı Müjdat Gezen, Tuncel Kurtiz, Fatoş Güney, Arif Erkin, Kaya Ererez, Abdurrahman Keskiner, Hüseyin Karabey ile Şerif Gören’in katılacağı bir söyleşi de gerçekleştirilecek. (Evrensel)