Soner Aydın / Demokrat Haber

1975 yılında Mersin Bölge Tiyatrosu'nu kuran ve son 15 yıldır Mersin Şehir Tiyatrosu'nda kadrolu oyuncu olarak görev alan Necmiye Demir, 3 ay içinde 2 defa sürgün edildi. İlk olarak Ocak ayında Makine İkmal Dairesi'nde görevlendirilen usta tiyatrocu daha sonra Spor Kompleksi'nde görevlendirildi. 

30 Mart yerel seçimlerinin ardından MHP'li Burhanettin Kocamaz'ın, Belediye Başkanlığı'na seçilmesi ile birlikte belediyenin birçok biriminden yüzlerce çalışanın görev yeri değiştirildi ya da emekliliği gelen kadrolu çalışanların büyük kısmı şehir merkezine uzak ilçelere sürüldü.

Belediyeye bağlı Şehir Tiyatrosu'nda da kıdemli sanatçılardan bir kısmı emekli olunca tiyatroda 4 kadrolu oyuncu kaldı. Şehir Tiyatrosu'nda kalan 4 oyuncudan Gökhan Şimşek Mezarlıklar Müdürlüğü'ne gönderilirken Necmiye Demir Makine İkmal Dairesi'ne gönderildi.

BAŞKAN'IN FAHRİ SANAT DANIŞMANINDAN TEHDİT, HAKARET!

Demir, 20 gün sonra yeniden tiyatroya döndü ancak bu defa Başkan Burhanettin Kocamaz'ın fahri sanat danışmanı Kudret Ünal tarafından hakarete uğradığı, tehdit edildiği iddiasıyla gündeme geldi. Ocak ayında yaşanan bu olayın ardından Demir, tiyatroya giderek mesai yaptı fakat bu süre zarfı içinde Demir'e hiçbir oyunda görev verilmedi. Demir, 24 Nisan'da Şehir Tiyatrosu'na gittiğinde, bir kez daha görev yerinin değiştirildiği, bundan sonra Spor Kompleksi İştirakler Daire Başkanlığı emrinde işçi olarak görev yapacağı kendisine tebliğ edildiğini dile getirdi.

"BAKANLIKTAN MOBBİNG BAŞVURUSUNA OLUMLU YANIT"

Yaşanan süreçle ilgili Gazeteciler Cemiyeti'nde bir açıklama yapan Demir, 1975 yılında Mersin Bölge Tiyatrosu'nu kuran ekip içinde yer aldığını, Ankara'da özel tiyatrolarda görev yaptıktan sonra 2000 yılında Mersin Şehir Tiyatrosu'nda oyuncu kadrosuna aldığını kaydetti.

Burhanettin Kocamaz'ın başkan seçilmesinin ardından tiyatroda da yeniden yapılanmaya gidildiğini dile getiren Demir, başkanın fahri sanat danışmanı  Kudret Ünal'ın kendisine oyunlarda görev vermediğini ve sözlü saldırısına, baskısına maruz kaldığını belirtti.

Demir'in, şehir tiyatrosunda mobbinge maruz kalması yönündeki şikâyetlerinin üzerine İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı inceleme başlattı. Demir incelemelerin ardından her üç Bakanlık'ında kendisinin mobbinge uğradığı yönünde karar aldığını sözlerine ekledi.

"OYUNLAR TAŞERON OYUNCULARLA ÇIKIYOR"

Bu süreçte de tiyatrodan dışlandığını ve Başkan Kocamaz'la görüşme isteğine yanıt alamadığını kaydeden Demir, "24 Nisan günü tiyatroya gittiğimde de görev yerimin değiştirildiğini öğrendim. Şu an Şehir Tiyatrosu oyun çıkarıyor ama kadrolu 4 sanatçı oyunlarda görevlendirilmiyor. Oyunlar, taşeron firmalar üzerinden alınan oyuncularla çıkarılıyor. 35 yıl tiyatro ve sinemaya, 15 yıl Mersin Şehir Tiyatrosu'na hizmet etmiş bir oyuncu olarak soruyorum: Mersin Şehir Tiyatrosu kapatıldığı için mi bizler sağa sola gönderiliyoruz? Yok eğer kapatılmadıysa biz neden dışlanıyoruz. Uğradığım mobbinge ve haksız yere yer değiştirmeye karşı mahkemeye gideceğim" ifadelerini kullandı.