İSTANBUL - Dünyada ilk kez 1958 yılında çizgi roman kahramanı olarak dünyaya gelen ve o günden beri tüm dünyada milyonlarca çocuğun hayal dünyasına doğal ve komünal bir yaşam alternatif yaratan Şirinler Günü için dünyanın dört bir yanında olağanüstü büyüklükte etkinlikler düzenlenecek. Büyük meydanlar, hava alanları, yüksek binalar Şirinler için dizayn edilecek. Ayrıca Şirinlerin artık gerçekte bir köyü var. İspanya’da bir köy, Şirinlerin yaratıcısı Peyo’nun doğum günü vesilesiyle şirinler mavisine boyandı.

Temmuz sonundan itibaren tüm dünyada ve Türkiye’de (Türkiye vizyon tarihi 5 Ağustos) vizyona girecek Şirinler filmi öncesinde, tüm dünyada 25 Haziran’da kutlanacak Dünya Şirinler Günü kapsamında, İspanya’nın Juscar köyünde tüm binalar “Şirinler” mavisine boyandı.

İspanya’nın güneyinde, Malaga yakınlarındaki bu köyde süren hazırlıklar 16 Haziran, Salı günü resmen sona erdi ve köydeki tüm binalar “Şirinler”in mavi rengine bürünerek, çizgi roman kahramanı olarak yola çıkan ve dünyada yüzlerce televizyondan yıllarca verilen bu efsane bir anlamda gerçekle buluşturuldu.

Aynı zamanda yaratıcısı Peyo’nin da doğum günü olan 25 Haziran tarihinin Şirinler günü ilan edilmesiyle birlikte, aynı gün için dünyanın birçok merkezinde çeşitli etkinlikler organize edilecek ve çeşitli ‘şirin’ aktivitelerle 24 saat boyunca şirinler gibi giyinen büyük kalabalıklar bir araya toplanarak, Guinness rekoru kırılmaya çalışılacak.

Colombia Pictures ve Sony Pictures Animation Dünya Şirinler Günü kapsamında dünya çapında aktiviteler organize edecek. Sony Pictures Dünya Pazarlama Başkanı Marc Weinstock’un yaptığı açıklamaya gore, Temmuz sonundan itibaren tüm dünyada vizyona giremeye başlayacak Şirinler filmini beklerken, hayranları tüm dünyada bu aktiviteler kapsamında buluşacaklar. Colombia Pictures ve Sony Pictures Animation yapımı olan Şirinler Türkiye’de 5 Ağustos’ta vizyona girecek.

Weinstock, yaptığı açıklamada; “Şirinler kadar ikonik olan çok az karakter var, onlar 50 yılı aşkın bir süredir popüler kültürün ikonları olarak çeşitli nesillerin ilgisini çektiler. Peyo’nun eseri hala tüm dünyada çok iyi tanınıyorlar. Bu nedenle yaratıcılarının doğum gününü kutlamanın en iyi yolu da Dünya Şirinler Günü’nü kutlamak ile olacaktır” diye belirtti.

Dünya Şirinler Gününde, katılımcılar Şirinlerle ilgili aktivitelerin tadını çıkartırken aynı zamanda da organizasyona Şirin kostümü ile gelmeleri teşvik edilecek.. Böylece yeni bir Guinness Dünya Rekoru kategorisi oluşturularak: 24 saat içinde dünyanın çeşitli yerlerinde toplanan Şirinler gibi giyinmiş en büyük topluluk oluşturulacak. Tüm dünyada eş zamanlı yapılacak organizasyonun Guinness Dünya Rekoru olarak sayılması için en az 2 bin 510 Şirinin toplanması gerekiyor. Organizasyona yüzlerce Şirinler kostümüyle (beyaz Şirin şapka, beyaz ayakkabı pantolon, maviye boyanmış vücut) katılımcı beklendiği için Guinness Dünya Rekoru hakimleri 12 şehirde bu rekoru kayda geçirmek için hazır bulunacaklar. Baştan aşağı Şirinler kostümüyle gelinmesi istense de, her organizasyonda bolca Şirinler şapkası ve mavi Tshirt’ler de bulunacak.

Dünya Şirinler Günü kapsamında rekor denemesine katılan şehirler ise, Brüksel, Belçika (Peyo’nun memleketi); Atina, Yunanistan; Scheveningen, Hollanda; Dublin, İrlanda; Mexico City, Meksika; Panama City, Panama; Varşova, Polonya; Moskova, Rusya; Johannesburg, Güney Afrika; New York, ABD ve Londra, İngiltere.

Ayrıca Dünya Şirinler Günü kapsamında farklı lokasyonlarda da etkinlikler olacak. Örneğin: İspanyada,- beyaza boyanmış duvarlarıyla bilinen ve en meşhur beyaz şehirlerinden biri olan Endülüs’ün Malaga bölgesinde, Juzcar köyünde etkinliğe uygun olarak bütün şehri maviye boyayacaklar. Buna ek olarak, Şirin figürleri gerçek boylarıyla (19 cm) Paris’in Trocadero Terrace (Eyfel Kulesinin önü), Reykjavik’in en büyük meydanını, İzlanda, Bogota Kolombiyanın El Dorado Uluslararası havalimanını, Cenevre ve Zürih’in en yoğun olan bölgelerini ve İsviçre sokaklarını süsleyecek. Tayvan’ın simgesi olan Red House, Blue House’a dönüştürülerek Şirinlerle doldurulacak. Kopenhag, Danimarkada organizasyon, Tivoli Gardens eğlence parkında gerçekleştirilecek. Katılımcılar yüz boyama, dans ve birçok eğlence dolu aktivitelerle vakit geçirebilecekler. Ve Los Angeles, Santa Monica Place’te Peyo’nun doğum günü kutlaması adına Şirin aktiviteleri olacak.



ŞİRİNLER HİKAYESİ

Şirinlerin hikayesi – Peyo tarafından yaratılan- 1958’de çizgi romanla başladı ve daha sonra da televizyon ve sinemaya taşındı. Yıllar geçtikçe, küçük mavi karakterler sayfalar ve ekranla sınırlı kalmayıp, birçok plak ve CD’ye ilham kaynağı oldular ve milyonlarca kopya sattılar. Oyuncak figürleri ile, toplamda, 3,000’den fazla ürünleri üretildi. Birçok marka Şirinler sayesinde mesajlarını dünyaya ilettiler Sık sık gündeme gelen yeni projeler ile, Şirinler’in başarısı da globalleşiyor.

RAWİN STERK -ANF