Metin Kahraman ve Kemal Kahraman, 22 yıl sonra İstanbul’da ilk kez sahne alacak. Metin Kemal Kahraman olarak tanınan Dersim’in ve Zazaca’nın en önemli grubu yıllardır Kemal Kahraman’ın siyasi yasaklı olması nedeniyle Türkiye ’de konser sahnesinde buluşamıyordu.

Bu yıl yasağın kalkmasından sonra Kemal Kahraman geçen temmuzda Türkiye’ye gelmişti. Metin-Kemal Kahraman, ilk konserini de Dersim’de vermişti. Grup daha sonra Ankara ve İzmir’de de sahne almıştı. Şimdi, büyük bir takipçi kitlesine sahip oldukları İstanbul’da da sahne alacaklar.

Kenan Başaran'ın Radikal'de yer alan haberine göre 22 yıl sonraki bu ilk konser 20 Aralık’ta Beşiktaş Kültür Merkezi’nde (BKM) saat 20.30’da gerçekleşecek. Konser biletleri Biletix ve Beyoğlu Mephisto’da satılıyor.

20 Aralık’taki konser için dinleyicilerin kendilerini yalnız bırakmamasını isteyen Kemal Kahraman, “İstanbul, bütün kültürleri barındıran Türkiye’nin en büyük metropolü. Burada vereceğimiz konserde birlikte olalım. Zazaca dili sadece Dersimlilerin değil bütün ülkenin bir kültür değeridir. Diğer dillere olduğu gibi ona da sahip çıkalım. Zazaca ve Türkçe şarkılarımızı birlikte söyleyelim” diye konuştu.

Kemal Kahraman’a son Dersim tartışmalarına dair görüşlerini de sorduk. Kahraman, Dersim’den özür dileme söylemlerini samimi bulmadığını söylüyor:

“Dersim tartışmalarının olduğu 2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan , ilk kez özür diledi. Ancak onun özür dilediği sırada Dersim’de yapılan barajlar su tutuyordu. Dersimliler ise Kadıköy’de bunu protesto ediyordu. Şimdi de Ahmet Davutoğlu’nun kente gittiği ve açılımdan söz ettiği gün de mahkeminin yapımına dair yürütmeyi durduğu ve Danıştay’ın da mühürlenmesini kararlaştırdığı bir barajda su tutulma işlemine başlandı. Dersim 38 meselesinin hem öncesi hem de sonrası var. Eblette bunun sorumluları gereğin yapmalı. Yapılanlar çok acı şeylerdi. Bir de 38’in devamı olarak gördüğümüz bu barajlar konusundaki tavırdır. Bu konudaki tavrı en önemli samimiyet kriteri olarak görüyoruz. 38 meselesini çok samimi bulmuyorum. Akteül siyaset için yapılmış girişimler bunlar.”