Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından, 15'inci kez düzenlenen Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 26 Eylül Çarşamba günü Cemal Reşit Rey'de gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacak.

 

Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, German Films, Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen festival 2 Ekim’de son bulacak.

 

Festivali 15 yıldan bu yana kısıtlı bütçelerle organize etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Hasan Özgen, "Belgesel Sinema gibi bir anlatımda, bir dilde, bir görsellikte ısrar etmemizin nedeni, bir yandan kendi belgesel dünyamızı genişletmek, birbirimize dokunmak, ürünlerimize tanıklık yapmaktır... Öte yandan bizim gibi tek dilli toplumlarda artan gerilimi ve ezberletilmiş öfkeyi azaltmanın ilaçlarından biridir. Yanımızdakini, komşumuzu ya da çok uzaktakini anlama ve algılama dilidir. Oysa ülkemizde, maalesef, tek anlaşma dili olarak politik dil kullanılıyor. Her şey önce bu politik dilin kalıbına dökülüyor, hazır kalıplara göre taraflar belirleniyor. O politik dilin içinde sıradan insanın masum kalabilmesi, kendi başına yeni bir karar üretmesi zaten mümkün değil. Biz belgeselciler olarak toplumun önüne çeşitli seçenekler sunuyoruz. Görsel olarak, söz olarak, anlatım olarak, akıl olarak, dünyanın halleri ve insanın ahvali olarak. Bu yıl bunu onbeşinci kez yapacağız. Ve hiçbir şey biz bu görevimizden alıkoymayacak" dedi.

 

BU YILIN TEMASI: SİSTEM HATASI
15. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Vibeke Bryld’ın “Şer Ekseninden Gece Masalları” isimli filminin gösterimiyle başlayacak. 26 Eylül Çarşamba günü, Cemal Reşit Rey’de gerçekleştirilecek gösterim öncesi, KeKeÇa: Rythm Your Body isimli grup ve Müzisyen Özgür Demir sahne alacak. Bu yıl “Sistem Hatası” temasıyla organize edilen festivalde, 16’sı yerli, 60’ı yabancı olmak üzere 76 film gösterilecek.

 

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi (Afife Jale Salonu) ve Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösterimler ücretsiz izlenebilecek.

 

YÖNETMENLER SEYİRCİ İLE BULUŞACAK
1001 Belgesel Film Festivali’ne Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda, Lübnan, Filistin, İspanya, Yunanistan, Belçika, Arjantin, Danimarka, Hollanda gibi dünya belgesel sinemasından 25 yönetmen konuk olacak.

Filmlerini seyirci ile birlikte izleyecek olan yönetmenler, “Belgesel Arkası” bölümünde izleyenlerin sorularını yanıtlayacak. Uluslararası belgesellerde ortak yapım geliştirilmesi ve eğitimleri (pitching) uzmanı, Experdocs'un başkanı Marijke Rawie ve Online Films CEO'su, eski Avrupa Belgeselciler Ağı (EDN) Başkanı Cay Wesnigk ise festival kapsamında düzenlenecek olan “Avrupa'da Belgesel Pazarı” konulu panelde deneyimlerini paylaşacak.

 

Festival kapsamında 15. Yıl Sergisi adlı özel bir sergi de olacak.

 

http://www.1001belgesel.net/