Pembe Hayat KuirFest, Ankara yolculuğunun sonuna yaklaşırken festivalcilere söyleşilerle dolu, hareketli bir gün vaat ediyor:

‘Qara Kuir Paneli’

Kuirfest, BFI Flare işbirliğiyle programlanan ‘Qara Kuir’ bölümünde Britanya siyah kuir sinemasının önemli ismi, sinema ve tiyatro yönetmeni, oyuncu Topher Campbell’ı konuk ediyor. Bugün 16.45’te Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda Campbell’ın ilk belgeseli Şu Hayatlarımızda: 20 Yıl Sonra Yeniden (In This Our Lives: The Reunion, 2008) gösterilecek. Film, 1987’de Londra’da gerçekleştirilen ilk Ulusal Siyah Eşcinsel Erkekler Konferansı’ndan 20 yıl sonra, 2007’de gerçekleşen yeniden buluşmasını belgeliyor. Prömiyerini 2009 Londra LGBT Film Festivali’nde yapan Şu Hayatlarımızda: 20 Yıl sonra Yeniden, ilk ağızdan 1987 konferansının tanıklıklarını izleyenlerle buluşturuyor. Filmin gösteriminin ardında Topher Campbell soru-cevap etkinliğinde izleyicilerle bir araya gelecek.

Ayrıca BFI Flare programcılarından Jay Bernard’ın katkısıyla hazırlanan ‘BFI Kısa Seçkisi’ bugün bir kez daha KuirFest izleyicileriyle buluşacak. 16.00’da Torun’da gerçekleşecek gösterimde; Evan Ifekoya’nın alaycı, sade ve içten bir his taşıyan, ırk, cinsiyet ve kimlik kavramlarını sorgulayan müzik videosu Cinsiyet Şarkısı (The Gender Song, 2015), inanç ve yalnızlık ilişkisini araştıran Müritler (The Followers, 2015), drag queen’lerin dünyasının görünmeyen yüzlerini keşfe çıkan O (s’HE, 2013), şişmanlık aktivizmi ve LGBT hakları üzerine çalışan yazar Charlotte Copper’ın eğlenceli müzik videosu Tatlı ve İnce (Lovely and Slim, 2010), kuir ikon JD Samson’un Medea rolünde yer aldığı Medea (2013), karanlık hikâyesiyle yurtdışındaki festivallerde çok konuşulan Görünenin Ötesinde (Beyond Plain Sight, 2014), fotoğraf ve selfie’ler ile trans kimliği arasındaki ilişkiyi araştıran Bütün Gözler Üzerimde (All Eyes On Me, 2013), 1980’lerin Thatcher’lı İngiltere’sinde geçen Anın Devrimcisi (Small Time Revolutionary, 2010) ve adını bir “güçlü adam ve onu mahva sürükleyen fettan kadın hikâyesi” olarak İncil’de de yer alan ‘Samson ve Delilah’dan alan ritüelistik video Gönülçelen’i (Delilah, 1994) izleyebilirsiniz.

‘BFI Kısa Seçkisi’nin gösteriminin ardından yönetmen Topher Campbell ve BFI Flare programcısı-yazar Jay Bernard’ın katılımıyla Britanya siyah kuir sineması ve siyah kuir hareketin tarihi filmler üzerinden yürütülecek bir tartışmayla mercek altına alınacak. Festivalin en dikkat çekici etkinliklerinden ‘Qara Kuir Paneli’ 18.30’da ÇSM’de.

‘Gökkuşağının Altında’

Festival Ankara’dan İstanbul’a doğru yola çıkmak üzere yavaş yavaş hareketlenirken, dünya festivallerinde ilgi çeken uzun metrajlardan öne çıkan yapımları izlemek için hâlâ şansınız var. Geçtiğimiz yıl Sundance’de ‘En İyi Yönetmen’ ödülünün sahibi olan Sangailė’nin Yazı (Sangailės Vasara, 2015) 19.00’da Büyülü Fener’de gösterilecek. Bir çok uluslararası festivalde gösterilen ve ödüller kazanan bu büyüme öyküsü 2015’in en çok merak edilen filmlerinden biri olmuştu. Dünya festivallerinde adından sıkça söz ettiren Mavi Saati’ni (Onthakan, 2015) KuirFest Ankara’da izlemek için bugün son şansınız! Mavi Saati, okulda ve evde aşağılamalara maruz kalan Tam’in internet üzerinden tanıştığı Phum’la terk edilmiş bir yüzme havuzunda buluşmasının ardından gelişen, arzu ve erotizm kokan bir macera.