Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro hayatını kaybetti.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro  televizyondan yaptığı açıklamada "Küba Devrimi'nin başkomutanı bu akşam (Cuma) saat 22.29'da vefat etti" dedi.
 
Konuşmasının sonunda Küba Devrimi'nin sloganı olan "Her zaman zafere doğru" diyen Raul Castro, Fidel Castro'nun naaşının kendi isteği üzerine yakılacağını ve bugün naaşın krematoryuma gönderileceğini duyurdu.

2006 yılında bağırsak ameliyatı geçirdiği için devlet başkanlığı yetkilerini geçici olarak kardeşi Raul'e devretse de görev devri 2008'de resmileşmişti.
 
​Küba'yı yaklaşık 50 yıl boyunca yöneten Fidel Castro İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve Tayland Kralı'nın ardından dünyanın en uzun süre görev yapan 3. lideriydi.
 
İktidarı süresince 1961'deki ABD destekli Domuzlar Körfezi Çıkarması ve 1962'de dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren 'Küba Füze Krizi' gibi çok önemli olaylar yaşandı. ABD'nin ekonomik ambargosuna rağmen ayakta kalan Castro yüzlerce suikast girişimden de kurtuldu.



FİDEL CASTRO KİMDİR?

Castro, 1926 yılında Biran yakınlarında doğdu. İspanyol göçmeni bir toprak sahibi olan Angel Castro Argiz’in aşçısı Lina Ruz’dan doğan çocuğudur. Ülkesinde sosyalizmi kurma çalışmalarının yanında, Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki sosyalist hareketlere destek verdi.
 
Öğrenimini Havana Üniversitesinde yaptı ve hukuk doktoru olarak mezun oldu. 1947’de Dominik Cumhuriyetine karşı başarısızlıkla neticelenen çıkarma hareketinde bulundu. 26 Temmuz 1953’te Santiago’daki Moncado kışlasına başarısız bir baskın düzenledi. Tutuklanarak, Santiago da Kuba Yüksek Mahkemesinde yargılandı. Mahkemede suçlu bulunarak on beş yıla mahkum edildi. Juventud Adasında belli bir müddet hapis yattıktan sonra, geri kalan cezası affedilerek 1955’de serbest bırakıldı.
 
1955’te Küba’dan ayrılarak Meksika’ya geçti. Burada yeni bir örgüt kurdu. 1956 yılında Küba’ya girişilen çıkarma başarısızlıkla sonuçlanınca, kardeşi Raul ve Ernesto Che Guevera’nın da bulunduğu bir grup arkadaşlarıyla birlikte Sierra Maestra Dağlarına çekildi. Orada başlattığı hareketi, diğer şehirlerdekilerle birleşerek iyice kuvvet kazandı. Devlet Başkanı Batista, 1 Ocak 1959’da Dominik Cumhuriyetine kaçınca, Castro ve taraftarları, 1959 yılı başlarında Havana’ya girdi.

Castro,1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı.

1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü.

Castro, uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı.