Küba lideri Raul Castro, ilk kez katıldığı Birleşmiş Milletler toplantılarında yaptığı konuşmada, BM kürsüsünden ABD'ye, 'Ambargoyu kaldırın" çağrısı yaptı.

Diplomatik ilişkileri yeniden başlatmasına karşın, ABD'nin uyguladığı ekonomik ambargonun sürmekte olduğunu vurgulayan Castro, ekonomik ablukaya alınmanın ülkesinin gelişimini engellediğini söyledi.

Castro, Küba ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması, karşılıklı büyükelçilikler açılması ve Başkan Barack Obama tarafından açıklanan politika değişiklikleri, gibi konuların uluslararası toplumun geniş desteğini de arkasına alarak ortaya büyük bir ilerleme çıkardığını ancak bunun yeterli olmadığını belirtti.

Castro, “Küba'ya karşı ekonomik, ticari ve mali abluka yalnızca Küba'ya, Küba halkına zarar vermekle kalmıyor. ABD'ye, Amerikan halkına ve şirketlerine de zarar veriyor. Ülkemizin ekonomik gelişimine temel engel olarak duran, Birleşmiş Milletler'de 188 ülkenin hayır oyuna karşın sürmekte olan ambargonun bir an önce kalkmasını istiyoruz" diye konuştu.

Raul Castro'nun, ABD'de Başkanı Pazartesi günü BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmanın ardından yeniden konuşması bekleniyor.

55 YILLIK AMBARGO

Küba, 1960 yılından bu yana ABD ambargosu altında bulunuyor. BM Genel Kurulu, 1982 yılından bu yana her yıl oy birliğiyle ABD'nin, Küba'ya uyguladığı ambargoya son vermesi kararı aldı. Ancak yaptırım etkisi taşımayan bu kararlar ABD tarafından uygulamaya sokulmadı. (Milliyet)